První únorový čtvrtek zvýšila Česká národní banka (ČNB) základní úrokovou sazbu o dalších 0,75 procentního bodu na 4,5 procenta. Nejnovější krok centrálních bankéřů s sebou podle odborníků přinese další zdražování komerčních úvěrů včetně těch hypotečních. Dostupnost vlastního bydlení se tak pro mnoho rodin opět vzdálí.

Nový rok s sebou kormě proměnlivého počasí přinesl i novinky v energetickém zákoně. Ty začaly platit 1. ledna a zlepšují postavení spotřebitelů. Zákon si posvítí na zprostředkovatele nabízející nevýhodné smlouvy.

V polovině prosince bylo schváleno nařízení vlády, kterým se pravidelně od ledna nového roku navyšují normativní náklady na bydlení. Vláda také odsouhlasila návrh novely zákona o státní sociální podpoře obsahující mimořádné navýšení normativů. Zohledněn bude skokový růst cen energií, ke kterému dochází v rámci posledních tří měsíců.

Jedna rána za druhou pro dostupnost bydlení. I tak by se daly popsat kroky České národní banky (ČNB), která od dubna příštího roku zpřísnila podmínky pro zisk hypotéky. Bankovní rada České národní banky (ČNB) navíc již před tím razantně zvýšila základní úrokovou sazbu o 1,25 procentního bodu na 2,75 procenta. S trhem navíc hýbou enormní ceny nemovitostí a sny o pořízení vlastního se tak pro mnoho českých rodin vzdalují.

Rekordní měsíc. Takový byl letošní červenec, ve kterém se vyšplhala průměrná úroková sazba u hypotéky na dosud nejvyšší hodnotu od začátku roku, a to na 2,34 %. Vyplývá to z údajů Broker Consulting Indexu hypotečních úvěrů. Podle něj tak zájem Čechů o hypotéky neslábne ani v průběhu prázdninových měsíců. Jaký bude další vývoj?

Stavebním spořitelnám se letos daří. Jen do konce července u nich klienti čerpali úvěry za téměř 65 miliard korun. Bez jednoho procenta se tak již nyní bankovním domům podařilo dosáhnout stejného objemu úvěrů, jako za celý loňský rok. Reálná úroková sazba je vzhledem k inflaci záporná, investice do nemovitosti nebo její zhodnocení rekonstrukcí se tedy stále vyplatí.

V loňském roce atakovaly úrokové sazby hypoték historická minima a možnost investovat do vlastního bydlení se stala lákadlem pro mnoho Čechů, objem poskytnutých hypoték přesáhl rekordních 250 miliard korun. Situace se však mění. Letošní rok se nese ve znamení růstu úrokových sazeb a podle odborníků se tak Česká republika v dohledné době zřejmě zařadí mezi deset zemí EU s nejdražšími hypotékami. Které to jsou?

Z prvních měsíců letošního roku je patrné, že zájem Čechů o úvěry od stavebních spořitelen i o samotné stavební spoření roste. Na trhu se navíc objevuje nový trend. Rekonstrukce. Jaké jsou důvody?

179 miliard korun. To je částka, kterou za prvních pět měsíců letošního roku získali Češi na hypotečních úvěrech. Z pohledu bankovních domů byl úspěšný měsíc lásky, ve kterém sjednaly 12 984 hypotečních úvěrů v celkovém objemu 40,555 miliardy korun.

Hypotéky u Čechů stále bodují. První čtvrtletí letošního roku dosáhlo rekordního objemu poskytnutých hypotečních úvěrů téměř 100 miliard korun, nejčastěji se klienti vydávali do bankovních domů v březnu, kdy si sjednali 14 401 nových hypoték a objem úvěrů dosáhl 44,72 miliard korun. Vyplývá to z údajů Fincentrum Hypoindex. Jak vidí situaci na hypotečním trhu odborníci?

Žadatelé z řad mladší generace stále častěji volí pro splněních svých snů o vlastním bydlení hypoteční úvěry. Vyplývá to z dat České spořitelny. Podle nich získali lidé do 30 let v posledních měsících více než pětinu všech schválených půjček na bydlení.

Ve třetím měsíci roku úrokové sazby hypoték mírně vzrostly na 2 %. I přes očekávaný trend pozvolného zvyšování zájem Čechů o půjčky na bydlení neupadá. Prodlužují se také doby zpracování hypotečních úvěrů.

Přestože se život v České republice vlivem pandemické situace částečně zastavil, hypoteční trh i nadále láme rekordy. Ve druhém měsíci roku průměrná hypotéka poprvé překonala třímilionovou hranici a rekordně nízké byly i hodnoty úrokových sazeb. Situace se ale bude podle odborníků měnit.

Předposlední březnovou středu schválila poslanecká sněmovna novelu zákona o České národní bance (ČNB) a rozšířila tak spektrum měnověpolitických obchodů prováděných centrální bankou. Ta má nově rovněž pravomoc stanovit právně závaznou formou makroobezřetnostní limity v oblasti hypotečních úvěrů. O tuto změnu zákona usilovala ČNB od roku 2016.

reklama