Česká republika se blíží do první desítky zemí s nejvyššími úrokovými sazbami hypoték v EU

V loňském roce atakovaly úrokové sazby hypoték historická minima a možnost investovat do vlastního bydlení se stala lákadlem pro mnoho Čechů, objem poskytnutých hypoték přesáhl rekordních 250 miliard korun. Situace se však mění. Letošní rok se nese ve znamení růstu úrokových sazeb a podle odborníků se tak Česká republika v dohledné době zřejmě zařadí mezi deset zemí EU s nejdražšími hypotékami. Které to jsou?

Z výzkumů vyplývá, že Češi chtějí bydlet ve vlastním, například ve věkové kategorii do 30 let je to snem 70 % obyvatel. Pro mnoho rodin jsou však překážkou vysoké ceny nemovitostí, které navíc podle dat Eurostatu v prvním letošním čtvrtletí meziročně zdražily o 11,9 %. Na řadu proto často přicházejí hypotéky.

Ani v jejich případě však nemají Češi vyhráno. Podle analýzy poradenské skupiny Moore Czech Republic patří průměrná sazba hypoték ve výši 2,42 % v ČR k těm vyšším v rámci Evropské unie. A s růstem počítají odborníci i v následujících měsících. „S ohledem na další zvyšování repo sazby ze strany ČNB se dá očekávat, že bude růst pokračovat i nadále,“ popsala Marcela Hrdá, partnerka poradenské skupiny Moore Czech Republic.

 Ze srovnání průměrných sazeb hypoték vyplývá, že je Česká republika aktuálně mezi 27 státy EU na 11. místě, 0,09procentního bodu za desátým Nizozemím. „Ceny hypoték u nizozemských bank v posledních měsících klesají, a tak se Česko s velkou pravděpodobností zařadí mezi deset zemí s nejvyšší sazbou,“ dodává Marcela Hrdá.

Kde je nejdráž a kde nejlevněji?

Z dat theglobaleconomy.com vyplývá, že nejhlouběji do svých peněženek musí ze států Evropské unie, alespoň co se úrokových sazeb hypoték týče, sáhnout obyvatelé Lotyšska. Průměrná sazba tu čítá 5 %. Následuje Maďarsko s 4,4 % a Rumunsko s 4,39 %. Nejnižší sazby hypoték má Finsko (0,80 %), Portugalsko (1,00 %) a také sousední Slovensko (1,09 %). Podobný stav navíc panuje i u všech našich dalších sousedů, kde obyvatelé hradí finančním domům na úrokových sazbách nižší částky než v tuzemsku.

 „Ze srovnání je zřejmé, že až na výjimky mají nízké sazby země eurozóny. Důležitým faktorem je také konkurence na trhu poskytování hypotečních úvěrů,“ uzavírá Marcela Hrdá.

Rubrika
Lenka Gregorová

3737

reklama

Nejnovější články

V uplynulém roce se na brněnském trhu prodalo nejméně novostaveb za poslední dekádu jeho sledování. Celkem 535 bytů v hodnotě 3,6 miliardy korun. Ceny přesto v průběhu roku neklesly a drží se na úrovni 130 000 Kč za metr čtvereční podlahové plochy. Prodejci hlásí oživení trhu, které nastalo v druhé polovině roku. V novém roce odborníci očekávají zlevnění úvěrů, růst poptávky i mírný růst cen, a to jak u starších, tak nových bytů. Údaje vyplývají z pravidelné analýzy brněnského trhu novostaveb, kterou připravuje společnost IMPERA styl.

Zásadní proměna čeká druhé nejvytíženější nádraží v Brně. Železniční stanice Královo Pole projde masivní rekonstrukcí, která přinese komfortnější cestování díky nové hale i přestavěnému kolejišti. Všechna nástupiště budou bezbariérová a nynější podchod se prodlouží až na ulici Myslínovu. Hotovo má být zhruba za dva roky.

Víc než šest set parkovacích míst uvnitř i venku včetně dvou desítek nabíjecích stanic pro elektromobily – to přinese vybudování parkovacího domu na Šumavské. Nyní dělníci pracují na jeho základech.

Vysoké letní teploty a nutnost drahé klimatizace jsou velkým ekonomickým výdajem na provoz budov. U starších staveb, které jsou energeticky náročnější, se tyto výdaje ještě znásobují. Stále více se tedy prosazují chytré a zároveň zelené budovy. Tomuto trendu pomáhá i tlak na udržitelnost. V mnoha zemích a regionech včetně ČR vstupují na scénu přísnější environmentální a energetické předpisy a regulace. Jedná se například o směrnici CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), která bude standardizovat reporting udržitelnosti.

reklama