Téměř padesát let se tu neodehrály žádné stavební úpravy, nyní čeká objekt, ve kterém sídlí Divadlo Bolka Polívky a Univerzitní kino Scala, rekonstrukce. Počátkem března schválili brněnští radní zahájením zadávacího řízení na podlimitní veřejnou zakázku na projektovou dokumentaci a další služby související s rekonstrukcí budovy. Předpokládané náklady přesáhnou 65 milionů.

Celostátní developerská soutěž Realitní projekt roku 2021 zná své vítěze. Absolutní vítězství v kategorii Cena odborné poroty za rok 2021 zamířila do Brna. Odborníky oslnil místní projekt Rezidence Starý pivovar od developerské společnosti Domoplan.

Nalézt a ocenit nejvhodnější řešení prostoru v okolí Domu umění města Brna včetně parku Koliště I a vybrat zpracovatele projektové dokumentace. To bude hlavní cíl architektonicko-krajinářské soutěže, jejíž zadání by mělo být hotovo na jaře příštího roku. Připraví ji Kancelář architekta města (KAM).

Sál Rady na brněnské Nové radnici dlouho skrýval skvost v podobě barokní fresky. Po téměř dvou a půl letech je hotová rekonstrukce prostoru, který se tak bude moci v příštím roce otevřít i prohlídkám pro veřejnost. Investice si vyžádala zhruba 34 milionů korun.

Brněnský sen o novém honosném koncertním sálu se posunul o krok vpřed ke své realizaci. První prosincové pondělí bylo zveřejněno předběžné oznámení o připravovaném zadávacím řízení na veřejnou zakázku stavby nadzemní části Janáčkova kulturního centra. Pracovat by se na něm podle města mělo začít o prázdninách.

Objekt stojící na Jakubském náměstí čeká na svou revitalizaci roky, výrazné stavební úpravy se tu neodehrály téměř padesát let. Nyní se Divadlo Bolka Polívky a kino Scala, které v budově sídlí, dočkají novinek. Ty si vyžádají investici přesahující 85 milionů korun.

V Rooseveltově ulici je po dvou a půl letech hotovo. Stavební práce tu nahradila novotou zářící zrekonstruovaná administrativně-technická budova brněnského Národního divadla. První říjnové pondělí se sem vrátil život, fungují tu například dílny, zkušebna, kanceláře či archiv kulturní instituce.

Podle dostupných údajů žije v České republice téměř třetina obyvatel v panelových domech. Blížíte-li se k velkoměstům, již z dálky vás ve většině případů vítá šedá náruč okrajových sídlišť. V žádném případě však nejde pouze doménu metropolí. Panelový dům potkáte například i v romantické přírodní scenérii Krkonoš.

Mezinárodní organizace Docomomo International ocenila v rámci nejlepších rekonstrukcí moderních architektonických děl z celého světa za posledních 12 let brněnskou vilu Tugendhat. Její opravu realizovanou v letech 2010–2012 odborníci označili za „mimořádně provedenou“.  Památka získala ocenění i v kategorii Open House.

To, že Dominikánské náměstí čekají změny v podobě nového vodního prvku, není v Brně žádnou novinkou. Jeho vzhled i výběr se v jihomoravské metropoli řeší dlouhodobě. Své vítěze již má architektonicko-výtvarná soutěž, ze které vzejde finální podoba okrasy někdejšího Rybího trhu. Vítězný vodní prvek však budí u mnoha Brňanů rozpaky.

Mendlovo náměstí se brzy promění. Rekonstrukce se dotkne veřejného prostranství významného brněnského dopravního uzlu a přinést by prostoru měla především vyšší komfort. Společnost PK OSSENDORF požádala v zastoupení města Brna o vyjádření k dokumentaci pro společné územní a stavební řízení na první fázi úpravy.

Stavba, za kterou by se nemusel stydět například ani vídeňský Prater, poutá v brněnských Černých Polích pozornost kolemjdoucích a je místní oblíbenou atrakcí. Ten, kdo by uvnitř čekal strašidelnou jízdu vláčkem jako na Matějské pouti, se ale hodně plete. Jde totiž o dílo surrealisty a sochaře Lubo Kristka.

Na podzim loňského roku byly bytové domy na Vojtově ulici dokončeny a zkolaudovány. Nyní soutěží o Zvláštní cenu Opera Civitatem ministryně pro místní rozvoj za architektonicky či urbanisticky nejkvalitnější soubory staveb vybudované za uplynulých 30 let ve městech ku prospěchu jejich občanů a návštěvníků.

Všední a zašedlé fasády domů v Brně nahrazují umělecká díla. Ti, kdo se vydají do ulic v okolí brněnského Cejlu, se díky projektu Martina Reinera ocitnou v Městské galerii. Ke stávajícím čtyřem takzvaným muralům se přidá další, tentokrát Jean a Pierre od Petra Maliny.

reklama