Novinky na Mendlově náměstí? Například červený barevný kruh v centrální části

Mendlovo náměstí se brzy promění. Rekonstrukce se dotkne veřejného prostranství významného brněnského dopravního uzlu a přinést by prostoru měla především vyšší komfort. Společnost PK OSSENDORF požádala v zastoupení města Brna o vyjádření k dokumentaci pro společné územní a stavební řízení na první fázi úpravy.

Nová koncepce řešení frekventovaného Mendlova náměstí vychází z architektonického návrhu zpracovaného kanceláří Chybik+Kristof Architects & Urban Designers. Při rekonstrukci vznikne například i prostor pro sochu G. J. Mendela.

„Samotné práce budou probíhat na etapy, aby byla zajištěna obsluha Mendlova náměstí. Součástí projektu je úprava polohy terminálu MHD, vybudování nového zastávkového pruhu a ostrůvku na ulici Veletržní, opravy chodníků a uzavření výjezdu autobusů a trolejbusů z Mendlova náměstí do křižovatky ulic Veletržní a Křížová. Počítáme s tím, že všechny zastávky budou nově bezbariérové,“ uvedl Petr Hladík, první náměstek primátorky.

Pracovat se bude rovněž na technické infrastruktuře a obnově stávajících vedení, například jde o kanalizační přípojky, vodovodní přípojky, veřejné osvětlení či přeložky trakčních stožárů.

"Centrální prostor bude zvýrazněn červeným barevným kruhem, ostatní povrchy zůstanou šedé. Dále zde budou instalovány přístřešky, nový mobiliář, stojany na kola nebo veřejné pítko. V neposlední řadě bude revitalizována i zeleň. Díky tomu zde budou vysázeny odolnější stromy a také tu vznikne městská louka,“ popsal Filip Chvátal, radní pro oblast územního plánování a rozvoje.

S předloženou projektovou dokumentací pro společné řízení radní souhlasili.

Lenka Gregorová

4062

reklama

Nejnovější články

V uplynulém roce se na brněnském trhu prodalo nejméně novostaveb za poslední dekádu jeho sledování. Celkem 535 bytů v hodnotě 3,6 miliardy korun. Ceny přesto v průběhu roku neklesly a drží se na úrovni 130 000 Kč za metr čtvereční podlahové plochy. Prodejci hlásí oživení trhu, které nastalo v druhé polovině roku. V novém roce odborníci očekávají zlevnění úvěrů, růst poptávky i mírný růst cen, a to jak u starších, tak nových bytů. Údaje vyplývají z pravidelné analýzy brněnského trhu novostaveb, kterou připravuje společnost IMPERA styl.

Zásadní proměna čeká druhé nejvytíženější nádraží v Brně. Železniční stanice Královo Pole projde masivní rekonstrukcí, která přinese komfortnější cestování díky nové hale i přestavěnému kolejišti. Všechna nástupiště budou bezbariérová a nynější podchod se prodlouží až na ulici Myslínovu. Hotovo má být zhruba za dva roky.

Víc než šest set parkovacích míst uvnitř i venku včetně dvou desítek nabíjecích stanic pro elektromobily – to přinese vybudování parkovacího domu na Šumavské. Nyní dělníci pracují na jeho základech.

Vysoké letní teploty a nutnost drahé klimatizace jsou velkým ekonomickým výdajem na provoz budov. U starších staveb, které jsou energeticky náročnější, se tyto výdaje ještě znásobují. Stále více se tedy prosazují chytré a zároveň zelené budovy. Tomuto trendu pomáhá i tlak na udržitelnost. V mnoha zemích a regionech včetně ČR vstupují na scénu přísnější environmentální a energetické předpisy a regulace. Jedná se například o směrnici CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), která bude standardizovat reporting udržitelnosti.

reklama