Zásadní proměna čeká druhé nejvytíženější nádraží v Brně. Železniční stanice Královo Pole projde masivní rekonstrukcí, která přinese komfortnější cestování díky nové hale i přestavěnému kolejišti. Všechna nástupiště budou bezbariérová a nynější podchod se prodlouží až na ulici Myslínovu. Hotovo má být zhruba za dva roky.

Víc než šest set parkovacích míst uvnitř i venku včetně dvou desítek nabíjecích stanic pro elektromobily – to přinese vybudování parkovacího domu na Šumavské. Nyní dělníci pracují na jeho základech.

Po více než deseti letech posun v projektu Čtvrť pod Hády, luxusní byty pod Kraví Horou v hodnotě několika desítek milionů korun nebo osmadvacet nových budov v rozvojovém území takzvaného Jižního centra. Brněnský realitní trh čekají velké novinky. V bytové otázce chce navíc rozvést se soukromými investory dialog i město.

Po avizovaném rozšíření do jižní části Evropy přichází developerská společnost DOMOPLAN s konkrétním rezidenčním projektem. Na předměstí chorvatského Záhřebu v rozvíjející se oblasti Samobor vybuduje šest prémiových vilových domů s celkem 100 byty. Součástí projektu, který bude částečně energeticky soběstačný, je také zelený park a dětské hřiště. Začít stavět DOMOPLAN plánuje v prvním čtvrtletí příštího roku, hotovo by mělo být ve druhé půlce roku 2025. 

Brněnská developerská společnost DOMOPLAN ze skupiny FIPOX i v současné době pokračuje v realizaci svých projektů a plánuje další. Jenom v Brně nyní staví na 400 nových bytových jednotek, což je dokonce o 100 bytů víc, než společnost původně plánovala. Rozšiřuje totiž svou největší brněnskou rezidenci Pekárenský dvůr. I v tomto projektu bude DOMOPLAN lidem nabízet svou novinku – servisované podnájemní bydlení s důrazem na udržitelnost a pohodlí obyvatel. DOMOPLAN tak bude rozvíjet svůj koncept energeticky soběstačných staveb. Další brněnská rezidence Hvězdová se právě díky této udržitelné koncepci stala začátkem prosince vítězem soutěže Chytrá města 2022.

Nové byty, ve kterých budou moci Brňané bydlet až pětkrát výhodněji, než je na trhu běžné. To by měla přinést spolupráce města a České spořitelny na projektu dostupného bydlení. Pro novou výstavbu doporučila brněnská radnice například pozemky ve Starém Lískovci. 

Nedaleko řeky Svratky v ulici Rybářská se bude stavět. Podle plánů soukromého investora tu vyroste polyfunkční soubor Rybářka. Stavba si vyžádá přesazení vzrostlého dubu, který se nachází na tamní parcele.

Již příští rok by se mělo v katastrálním území brněnských Židenic začít stavět. Novým obyvatelům by tu nejpozději od roku 2029 mělo být k dispozici až 300 bytových jednotek. Na projektu bude spolupracovat město se soukromým investorem.

Svou novou trvalou adresu by mohli v budoucnu najít mnozí Brňané na severovýchodním okraj jihomoravské metropole v Líšni. Na pozemcích při ulici Holzově totiž město plánuje novou výstavbu. Nejprve je však potřebné zpracovat územní studii, která podrobněji přiblíží rozvoj této lokality.

Nakupovat sem chodí obyvatelé z okolí, ale i ti, kdo do Brna přijíždějí ze směru od hlavního města našeho rakouského souseda. Nyní se obchodní centrum mezi ulicemi Vídeňská, Strážní a Vsetínská rozroste. V rámci přístavby plánuje soukromý investor například také stavbu bytového domu či polyfunkční budovy s 11 patry.

Projekt dětského hospice Dům pro Julii se po třech letech posunul o krok vpřed ke své výstavbě a zahájení provozu. Třípodlažní objekt, který vyroste v lokalitě Kociánka, bude sloužit dětem a mladistvým s život ohrožující diagnózou a jejich rodinám. Stavět by se mohlo začít v polovině příštího roku.

Místo, které dlouho chátralo a bylo předmětem soudních sporů, Brňané znají například z oblíbeného seriálu Četnické humoresky. Nyní v bývalých Jaselských kasárnách opět zavládne čilý ruch. Soukromý investor tu plánuje zahájit bytovou výstavbu, podle jeho plánů v lokalitě vyroste 13 domů.

Bývalý tovární areál u řeky Svitavy postupně získává novou tvář, nyní se jeho podoba opět výrazně změní. V bloku D Nové Zbrojovky na pozemcích při ulici Lazaretní nově vyroste administrativní budova. Nacházet se v ní budou kanceláře i komerční prostory.

Bytový dům s adresou Bedřichovická 19, který šel k zemi, nahradí seniorské bydlení. To nabídne svým novým obyvatelům 14 bytů, společenskou místnost i zahradu. Náklady vyjdou na necelých 41 milionů korun.

reklama