Z výkresu do reality. Realizace Domu pro Julii je na spadnutí

Projekt dětského hospice Dům pro Julii se po třech letech posunul o krok vpřed ke své výstavbě a zahájení provozu. Třípodlažní objekt, který vyroste v lokalitě Kociánka, bude sloužit dětem a mladistvým s život ohrožující diagnózou a jejich rodinám. Stavět by se mohlo začít v polovině příštího roku.

V blízkosti Domova pro seniory v areálu Kociánka vznikne Hospic pro děti a mládež Dům pro Julii. Sloužit bude jako sociálně-zdravotnické zařízení dětem a mladistvým s život ohrožující diagnózou a jejich rodinám.  Kapacitu pobytové odlehčovací služby Domu pro Julii bude tvořit 8 samostatných pokojů, dále bude hospic vybaven širokou nabídkou terapeutických služeb včetně psychologické, sociální a duchovní pomoci a zázemím pro rodiny nemocných, fungovat tu bude i denní stacionář. „Nikdo z nás nepochybuje o velkém přínosu všem členům rodin, do jejichž života zasáhla závažná zdravotní diagnóza,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Podoba třípodlažního objektu s vnitřním nádvořím vzešla z architektonického studia Čtyřstěn. „Projektová dokumentace od společnosti Čtyřstěn, s. r. o., je připravena ve všech stupních, nyní už se čeká jen na nabytí právní moci u vydaného sloučeného územního a stavebního rozhodnutí. To je posledním bodem přípravné fáze projektu, na které se pracuje třetím rokem. Po Novém roce se už přesuneme k samotné realizaci. Začneme soutěží na zhotovitele stavby, kterého bychom měli znát v jarních měsících, tak aby v polovině roku mohla začít stavba,“ pospal postup první náměstek Petr Hladík.

Hotovo by tu podle plánu mělo být v červnu 2023. Vnitřní vybavení následně zajistí organizace Dům pro Julii, která bude hospic provozovat.

„Jedná se v rámci České republiky o ojedinělý projekt, do nějž se město rozhodlo vstoupit jako partner a investor,“ sdělila primátorka Markéta Vaňková. Projekt vyjde na zhruba 168 milionů korun. „Bezmála polovičku by mohla pokrýt dotace z Evropského fondu pro regionální rozvoj a státního rozpočtu,“ doplnila Vaňková. Třetí prosincovou středu radní schválili žádost o dotaci, stejně jako kladně posoudili dohodu o bezúplatném postoupení licence k projektové dokumentaci mezi městem Brnem a Domem pro Julii.

Zřízen je rovněž transparentní účet se sbírkou, lidé mohou na projekt přispět také nákupem v Dobrém obchodě pro Julii.

Lenka Gregorová

4720

reklama

Nejnovější články

V uplynulém roce se na brněnském trhu prodalo nejméně novostaveb za poslední dekádu jeho sledování. Celkem 535 bytů v hodnotě 3,6 miliardy korun. Ceny přesto v průběhu roku neklesly a drží se na úrovni 130 000 Kč za metr čtvereční podlahové plochy. Prodejci hlásí oživení trhu, které nastalo v druhé polovině roku. V novém roce odborníci očekávají zlevnění úvěrů, růst poptávky i mírný růst cen, a to jak u starších, tak nových bytů. Údaje vyplývají z pravidelné analýzy brněnského trhu novostaveb, kterou připravuje společnost IMPERA styl.

Zásadní proměna čeká druhé nejvytíženější nádraží v Brně. Železniční stanice Královo Pole projde masivní rekonstrukcí, která přinese komfortnější cestování díky nové hale i přestavěnému kolejišti. Všechna nástupiště budou bezbariérová a nynější podchod se prodlouží až na ulici Myslínovu. Hotovo má být zhruba za dva roky.

Víc než šest set parkovacích míst uvnitř i venku včetně dvou desítek nabíjecích stanic pro elektromobily – to přinese vybudování parkovacího domu na Šumavské. Nyní dělníci pracují na jeho základech.

Vysoké letní teploty a nutnost drahé klimatizace jsou velkým ekonomickým výdajem na provoz budov. U starších staveb, které jsou energeticky náročnější, se tyto výdaje ještě znásobují. Stále více se tedy prosazují chytré a zároveň zelené budovy. Tomuto trendu pomáhá i tlak na udržitelnost. V mnoha zemích a regionech včetně ČR vstupují na scénu přísnější environmentální a energetické předpisy a regulace. Jedná se například o směrnici CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), která bude standardizovat reporting udržitelnosti.

reklama