V uplynulém roce se na brněnském trhu prodalo nejméně novostaveb za poslední dekádu jeho sledování. Celkem 535 bytů v hodnotě 3,6 miliardy korun. Ceny přesto v průběhu roku neklesly a drží se na úrovni 130 000 Kč za metr čtvereční podlahové plochy. Prodejci hlásí oživení trhu, které nastalo v druhé polovině roku. V novém roce odborníci očekávají zlevnění úvěrů, růst poptávky i mírný růst cen, a to jak u starších, tak nových bytů. Údaje vyplývají z pravidelné analýzy brněnského trhu novostaveb, kterou připravuje společnost IMPERA styl.

Vysoké letní teploty a nutnost drahé klimatizace jsou velkým ekonomickým výdajem na provoz budov. U starších staveb, které jsou energeticky náročnější, se tyto výdaje ještě znásobují. Stále více se tedy prosazují chytré a zároveň zelené budovy. Tomuto trendu pomáhá i tlak na udržitelnost. V mnoha zemích a regionech včetně ČR vstupují na scénu přísnější environmentální a energetické předpisy a regulace. Jedná se například o směrnici CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), která bude standardizovat reporting udržitelnosti.

Na českém fotovoltaickém trhu je obrovský přetlak. Podle odhadů odborníků na něm aktuálně působí až 800 dodavatelů, kteří se zásadně liší úrovní odbornosti, jednáním i zkušenostmi v oboru. Přitom výběr dodavatele FVE je klíčový krok, který zásadně určí ráz celé investice. Cech akumulace ve fotovoltaice (CAFT) v únoru vydal Desatero pro výběr fotovoltaiky a společnost Schlieger, jeden z historicky prvních členů CAFT, druhý bod desatera věnovaný právě výběru dodavatele dále rozvádí. Níže je pět kritérií, které jsou doporučeny při výběru dodavatele zohlednit.

Čtyři byty, které jsou momentálně ve správě městské části Brno-střed, budou v průběhu dubna nabídnuty zájemcům o koupi formou aukce na adrese drazby-brno.cz.

Brněnský realitní trh s nemovitostmi zamrzl. Potvrdil to i čtvrtý kvartál loňského roku. „Ačkoliv byl z tohoto pohledu o trochu úspěšnější než ten předchozí, návrat k číslům před vypuknutím konfliktu na Ukrajině je zatím v nedohlednu. Dobře to ilustruje skutečnost, že se v lednu loňského roku prodalo více bytů než za celé druhé pololetí dohromady,“ říká Dalibor Lamka, výkonný ředitel a předseda představenstva společnosti Trikaya.

Současné stavebnictví a realitní trh se musejí potýkat s nebývalým množstvím problémů a výzev vyplývajících nejen ze současné zhoršující se geopolitické a ekonomické situace, ale i z klimatických změn. Ochlazení sektoru je patrné také v Brně. Nejen do zdejší bytové otázky, ale i fungování města celkově, se navíc výrazně promítá chybějící nový územní plán, suburbanizace, nedostatečná infrastruktura a dlouhé povolovací procesy.

Developeři zažívají v současné turbulentní době náročné časy. Stavební materiály jsou těžko k sehnání, jejich cena je nejistá, a dělnické profese mnohdy nepatří k těm nejatraktivnějším. Investoři proto neví, za kolik postaví mnohdy již prodané byty. I přesto se v Brně hojně staví.

Žádný prodaný byt v samotném centru jihomoravské metropole a překvapivé přesměrování zájmu kupců do čtvrtí Staré Brno a Bystrc, kde se prodalo nejvíc nových bytů. Tak vypadalo třetí čtvrtletí letošního roku ve městě pod Špilberkem. Prodeje bytů se tu propadly na historické minimum.

V krajských městech rychle ubývají nemovitosti k pronájmu s rozlohou nad 70 m2. Problém by to mohl být zejména pro studenty, kteří je využívají ke sdílenému bydlení. Hledání vhodného pronájmu by tak neměli nechávat až na září. Podle dat společnosti GarantovanyNajem.cz je pokles bytů o této rozloze oproti minulému roku i v řádech vyšších desítek procent. V Praze pozorují pokles o 54 %, v Brně pak o 30 %. Klesající nabídka nadále zvyšuje ceny pronájmů. Meziročně se v Česku podle portálu Realitymix.cz zvýšila průměrná cena pronájmu za 1 m2 o takřka 11 %.

Množství bytů, rodinných domů i pozemků k prodeji je v České republice nejvíce za posledních 8 let. Podle statistik společnosti GarantovanyNajem.cz se nabídka v Brně za uplynulých 8 měsíců zvýšila o 86 %, v Praze pak o 16 %. Prodávaných nemovitostí bude podle odborníků na trh realit z GarantovanyNajem.cz v následujících měsících ještě významně přibývat. 

Druhé čtvrtletí přineslo výrazný propad v počtu prodaných bytů v Brně. Kupce našlo pouze 161 nových bytů, nejméně od začátku roku 2018. Průměrná nabídková cena za metr čtvereční přitom oproti předchozím obdobím vzrostla výrazněji, a to na 127 200 Kč. Byť se mezikvartálně jedná pouze o drobný nárůst, meziročně šly nabídkové ceny nahoru o více než 12,5 %. U prodaných jednotek je pak nárůst ještě výraznější. Z městských částí se těžiště prodejů nových bytů přesunulo do centra města, do čela se dostala čtvrť Veveří. 

Změny situace na trhu s energiemi s sebou přinesly i snahy snížit výdaje nutné pro topení. Pro mnoho českých domácností se receptem stalo dřevo. I při topení dřevem je přitom důležité dodržovat několik zásad, díky nimž se dá ušetřit další část nákladů. Chyby totiž mohou být nejen neekonomické, ale i neekologické.

Sluneční paprsky, stále teplejší dny a první časně kvetoucí keře a rostliny dávají najevo, že se blíží jaro. Březen se proto na našich zahradách nese v duchu příprav na novou sezónu. Naši pozornost a jarní péči si zaslouží trávníky, stromy, keře, záhony trvalek i skalky. Zahrádkáři by ale neměli zapomenout ani na přípravu potřebného nářadí.

Pračka, myčka, sušička nebo mikrovlnná trouba. Češi často investují nemalé finance do vybavení svých domácností. Mnohdy jsou však nuceni sahat do svých peněženek opakovaně, protože se u jejich domácích pomocníků projeví závada. Jak se vyhnout po skončení zákonné záruky výdajům za drahé opravy nebo předčasným nákupům nového spotřebiče?  Vyplatí se zvážit pojištění prodloužené záruky?

reklama