Které spotřebiče se v domácnosti vyplatí pojistit?

Pračka, myčka, sušička nebo mikrovlnná trouba. Češi často investují nemalé finance do vybavení svých domácností. Mnohdy jsou však nuceni sahat do svých peněženek opakovaně, protože se u jejich domácích pomocníků projeví závada. Jak se vyhnout po skončení zákonné záruky výdajům za drahé opravy nebo předčasným nákupům nového spotřebiče?  Vyplatí se zvážit pojištění prodloužené záruky?

Ze statistik vyplývá, že nejčastěji se pojištění vyplatí u výrobků s vyšší pořizovací cenou jako jsou pračky, sušičky a myčky nádobí. Jaké jsou zkušenosti odborníků z oboru?

S poruchami spotřebičů se české domácnosti setkávají častěji než by se na první pohled mohlo zdát. Podle průzkumu BNP Paribas Cardif a výzkumné agentury NMS Market Research zažilo 61 % Čechů v posledních letech tuto nepříjemnou zkušenost.

„Mezi nejčastěji porouchané domácí spotřebiče patří velká bílá technika, a to pračka, ve 40 %, na pomyslném druhém místě je s 21 % lednička a na třetím myčka, 16 %. Následuje pak televize s 12 % a sporák v 9 %,“ popsal Martin Pejsar z BNP Paribas Cardif.

„Více než polovina respondentů uvedla, že by uvítala možnost prodloužení pojištění z 5 let, varianta 2+3 roky, na 7 let, tedy 2+5 let, a to především u velkých a drahých spotřebičů. 89 % respondentů výzkumu hodnotí výhodu vrácení peněz v případě bezeškodního průběhu jako atraktivní. Nově si proto naši zákazníci mohou pojistit spotřebiče na 7 let a výhoda vrácení peněz v případě bezeškodního průběhu bude nadále součástí naší nabídky,“ vysvětlil Martin Knap, manažer služeb z Datartu.

Jaký je v tomto případě postup při závadě domácího pomocníka? Pojišťovna zajistí opravu přístroje zdarma, a to přímo u klienta doma nebo si přístroj vyzvedne kurýr. Není-li možné závadu opravit, vymění jej za náhradní spotřebič.

Standardní zákonná záruka platí 2 roky, lze ji však prodloužit až o 5 let. Klienti pojišťovny tak mají pokryty mechanické, elektronické nebo elektrické vady spotřebičů, na které by se vztahovala zákonná záruka prodejce, avšak vada nastane nebo se projeví až po jejím skončení.

Kromě spotřebičů do domácnosti, lze pojistit i širokou škálu výrobků. Malé domácí spotřebiče jako například vysavače, kávovary, žehličky, IT techniku, tiskárny nebo ty z kategorie péče o tělo a zdraví. Máte-li svůj oblíbený holicí strojek, elektrický zubní kartáčky či kulmu, mžete prodloužit záruku i jim.  Pokud dojde na bezeškodní průběh budou vám vráceny peníze ve výši pojistného prostřednictvím slevy na nový spotřebič, a to až do výše 15 % z jeho ceny.

Rubrika
Lenka Gregorová

5188

reklama

Nejnovější články

V uplynulém roce se na brněnském trhu prodalo nejméně novostaveb za poslední dekádu jeho sledování. Celkem 535 bytů v hodnotě 3,6 miliardy korun. Ceny přesto v průběhu roku neklesly a drží se na úrovni 130 000 Kč za metr čtvereční podlahové plochy. Prodejci hlásí oživení trhu, které nastalo v druhé polovině roku. V novém roce odborníci očekávají zlevnění úvěrů, růst poptávky i mírný růst cen, a to jak u starších, tak nových bytů. Údaje vyplývají z pravidelné analýzy brněnského trhu novostaveb, kterou připravuje společnost IMPERA styl.

Zásadní proměna čeká druhé nejvytíženější nádraží v Brně. Železniční stanice Královo Pole projde masivní rekonstrukcí, která přinese komfortnější cestování díky nové hale i přestavěnému kolejišti. Všechna nástupiště budou bezbariérová a nynější podchod se prodlouží až na ulici Myslínovu. Hotovo má být zhruba za dva roky.

Víc než šest set parkovacích míst uvnitř i venku včetně dvou desítek nabíjecích stanic pro elektromobily – to přinese vybudování parkovacího domu na Šumavské. Nyní dělníci pracují na jeho základech.

Vysoké letní teploty a nutnost drahé klimatizace jsou velkým ekonomickým výdajem na provoz budov. U starších staveb, které jsou energeticky náročnější, se tyto výdaje ještě znásobují. Stále více se tedy prosazují chytré a zároveň zelené budovy. Tomuto trendu pomáhá i tlak na udržitelnost. V mnoha zemích a regionech včetně ČR vstupují na scénu přísnější environmentální a energetické předpisy a regulace. Jedná se například o směrnici CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), která bude standardizovat reporting udržitelnosti.

reklama