V Brně klesají prodeje bytů i jejich ceny

Žádný prodaný byt v samotném centru jihomoravské metropole a překvapivé přesměrování zájmu kupců do čtvrtí Staré Brno a Bystrc, kde se prodalo nejvíc nových bytů. Tak vypadalo třetí čtvrtletí letošního roku ve městě pod Špilberkem. Prodeje bytů se tu propadly na historické minimum.

Z dat společnosti Trikaya vyplývá, že 70 prodaných nových jednotek je vůbec nejméně od roku 2013. Ochlazení zájmu lidí o koupi novostaveb se projevilo i v jejich cenách. Nabízené byty poprvé od začátku roku 2018 zlevnily a vyšly na 126 500 korun za metr čtvereční. U prodaných jednotek se cena vrátila těsně pod 121 tisíc za metr čtvereční, což je ještě méně, než museli noví majitelé zaplatit na začátku letošního roku.

Za ochlazením trhu stojí nejen rostoucí inflace, která podle říjnových údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) v září meziročně stoupla na 18 %, tedy na nejvyšší hodnotu od prosince 1993, ale především zvýšení nákladů na bydlení. Během třetího čtvrtletí vzlétly podle analýzy společnosti Patron GO platby za energie v průměru na jednoho uživatele o 40 %. Skokové zdražení energií se tak přímo projevilo v peněženkách Čechů a nutí kupující k opatrnosti. „A to platí nejen pro koncové zákazníky, ale také investory. Předpokládáme, že tento vývoj bude letos ještě pokračovat. Pokles prodejů v závěru roku, který naše analýza poslední roky ukazuje, bude za současné situace pravděpodobně ještě výraznější,“ upozornil Dalibor Lamka, výkonný ředitel a předseda představenstva společnosti Trikaya.

Dalším důvodem je podle hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Víta Hradila také historický propad důvěry v ekonomiku mezi spotřebiteli. „Aktuálně je vůbec nejnižší podíl spotřebitelů, kteří dnešní situaci považují za výhodnou pro realizaci větších nákupů. Nadále přitom platí, že se Česká republika řadí na špici evropských států v poměru cen nemovitostí k příjmům domácností, a právě jejich ekonomická situace tak má na poptávku významný dopad,“ komentoval Hradil.

Podle odborníků se však ceny novostaveb již výrazněji snižovat nebudou. „Na náklady tlačí prudce rostoucí cena staveb a cena financování, k poklesu proto není příliš prostor,“ vysvětlil Roman Šebela, jednatel realitní a developerské společnosti Mig.

Skokově se po celé České republice zvedají i ceny nájmů, jejich nárůst je znatelný především v krajských městech. Podle společnosti Realitymix.cz stoupla v jihomoravské metropoli průměrná cena pronájmu za metr čtvereční meziročně o 23 %. Jedním z důvodů je výrazný zájem o nájemní bydlení ze strany běžných domácností. Tisícovky Čechů se totiž kvůli vysokým cenám hypoték i nemovitostí vzdaly snu o vlastním bydlení. Neobsazených nájemních bytů je v současnosti nejméně od roku 2018 a na jeden byt se hlásí rekordní množství zájemců.

Situace na trhu se projevuje i v segmentu spolubydlení. Podle portálu Bezrealitky si v Brně dva lidé ve středně velkém bytě musí připravit více než 10 tisíc korun, čtyři osoby pak mohou i s poplatky bydlet za necelých šest tisíc.

Rubrika
Lenka Gregorová

7052

reklama

Nejnovější články

V uplynulém roce se na brněnském trhu prodalo nejméně novostaveb za poslední dekádu jeho sledování. Celkem 535 bytů v hodnotě 3,6 miliardy korun. Ceny přesto v průběhu roku neklesly a drží se na úrovni 130 000 Kč za metr čtvereční podlahové plochy. Prodejci hlásí oživení trhu, které nastalo v druhé polovině roku. V novém roce odborníci očekávají zlevnění úvěrů, růst poptávky i mírný růst cen, a to jak u starších, tak nových bytů. Údaje vyplývají z pravidelné analýzy brněnského trhu novostaveb, kterou připravuje společnost IMPERA styl.

Zásadní proměna čeká druhé nejvytíženější nádraží v Brně. Železniční stanice Královo Pole projde masivní rekonstrukcí, která přinese komfortnější cestování díky nové hale i přestavěnému kolejišti. Všechna nástupiště budou bezbariérová a nynější podchod se prodlouží až na ulici Myslínovu. Hotovo má být zhruba za dva roky.

Víc než šest set parkovacích míst uvnitř i venku včetně dvou desítek nabíjecích stanic pro elektromobily – to přinese vybudování parkovacího domu na Šumavské. Nyní dělníci pracují na jeho základech.

Vysoké letní teploty a nutnost drahé klimatizace jsou velkým ekonomickým výdajem na provoz budov. U starších staveb, které jsou energeticky náročnější, se tyto výdaje ještě znásobují. Stále více se tedy prosazují chytré a zároveň zelené budovy. Tomuto trendu pomáhá i tlak na udržitelnost. V mnoha zemích a regionech včetně ČR vstupují na scénu přísnější environmentální a energetické předpisy a regulace. Jedná se například o směrnici CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), která bude standardizovat reporting udržitelnosti.

reklama