Jak je na tom brněnský trh s realitami?

Brněnský realitní trh s nemovitostmi zamrzl. Potvrdil to i čtvrtý kvartál loňského roku. „Ačkoliv byl z tohoto pohledu o trochu úspěšnější než ten předchozí, návrat k číslům před vypuknutím konfliktu na Ukrajině je zatím v nedohlednu. Dobře to ilustruje skutečnost, že se v lednu loňského roku prodalo více bytů než za celé druhé pololetí dohromady,“ říká Dalibor Lamka, výkonný ředitel a předseda představenstva společnosti Trikaya.

Z dat společnosti Trikaya vyplývá, že průměrná cenu za metr čtvereční prodaného nového bytu během posledních tří měsíců roku 2022 dosáhla 131 176 korun, což je bezmála 8% nárůst oproti předchozímu čtvrtletí.

Podepsal se však na ní stav z listopadu, ve kterém došlo ke konečnému uzavření řady dohod a smluv, které byly v průběhu roku rozjednány. Reálně proto začala cena novostaveb pozvolna klesat, což dokládá i průměrná cena za metr čtvereční nabízeného bytu. Ta se aktuálně drží těsně pod hranicí 125 000 korun.

Podle Dalibora Lamky tlaku na pokles cen přitom lépe odolávají energeticky méně náročné jednotky a ty, které se nacházejí ve vyhledávaných lokalitách, než atypické byty či byty s energetickým štítkem C a horším.

Na trh postupně přibylo několik stovek nových bytů. Podle odborníků lze proto předpokládat, že stoupající nabídka bude i nadále tlačit na pokles cen. Ten však nebude nějak drastický.

„Lze souhlasit se závěry analýzy, že na trhu s rezidenčními nemovitostmi budou v nejbližší době za delší konec provazu tahat kupující. V prostředí nebývale vysokých sazeb hypotečních úvěrů a mimořádně chladné spotřebitelské nálady nyní nebude snadné nacházet kupce. Vzhledem k pokračujícímu dramatu na energetických trzích lze očekávat od kupujících velikou opatrnost a také silnou preferenci pro energeticky úsporné bydlení,“ vysvětlil hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil

S nejistotou se potýká také brněnský realitní trh. Většinu kancelářských nájemců v Brně dlouhodobě tvoří především mezinárodní centra sdílených služeb a technologické firmy, v posledním desetiletí však zájem tohoto typu společností umístit tu své sídlo ochladl.

Kromě geopolitické situace hrají roli i čistě lokální důvody jako je úbytek dříve početné pracovní síly z řad brněnských studentů, růst životních nákladů či slabá zahraniční propagace a obchodní přístup Brna oproti srovnatelným, především polským, městům regionu střední a východní Evropy.

Ve městě pod Špilberkem zároveň probíhá nová kancelářská výstavba, loni bylo dokončeno 33 tisíc metrů čtverečních, což je oproti předchozímu roku nárůst o 84 %. Dalších zhruba 35 tisíc metrů čtverečních je momentálně ve výstavbě, z toho 26 100 metrů čtverečních by měli investoři dokončit letos.

„V následujících letech tak budeme v Brně svědky vzniku nových kancelářských projektů, které ale zatím zůstanou zčásti neobsazené. Než se trh opět oživí, bude ještě nějaký čas trvat, a volné metry se budou zaplňovat postupně a pomalu. Napomoci by tomu mohl příchod nových firem, k tomu je ale potřeba aktivnější zapojení města a státu,“ popsal Lukáš Netolický, vedoucí regionálních trhů Cushman & Wakefield v České republice.

Rubrika
Lenka Gregorová

8414

reklama

Nejnovější články

V uplynulém roce se na brněnském trhu prodalo nejméně novostaveb za poslední dekádu jeho sledování. Celkem 535 bytů v hodnotě 3,6 miliardy korun. Ceny přesto v průběhu roku neklesly a drží se na úrovni 130 000 Kč za metr čtvereční podlahové plochy. Prodejci hlásí oživení trhu, které nastalo v druhé polovině roku. V novém roce odborníci očekávají zlevnění úvěrů, růst poptávky i mírný růst cen, a to jak u starších, tak nových bytů. Údaje vyplývají z pravidelné analýzy brněnského trhu novostaveb, kterou připravuje společnost IMPERA styl.

Zásadní proměna čeká druhé nejvytíženější nádraží v Brně. Železniční stanice Královo Pole projde masivní rekonstrukcí, která přinese komfortnější cestování díky nové hale i přestavěnému kolejišti. Všechna nástupiště budou bezbariérová a nynější podchod se prodlouží až na ulici Myslínovu. Hotovo má být zhruba za dva roky.

Víc než šest set parkovacích míst uvnitř i venku včetně dvou desítek nabíjecích stanic pro elektromobily – to přinese vybudování parkovacího domu na Šumavské. Nyní dělníci pracují na jeho základech.

Vysoké letní teploty a nutnost drahé klimatizace jsou velkým ekonomickým výdajem na provoz budov. U starších staveb, které jsou energeticky náročnější, se tyto výdaje ještě znásobují. Stále více se tedy prosazují chytré a zároveň zelené budovy. Tomuto trendu pomáhá i tlak na udržitelnost. V mnoha zemích a regionech včetně ČR vstupují na scénu přísnější environmentální a energetické předpisy a regulace. Jedná se například o směrnici CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), která bude standardizovat reporting udržitelnosti.

reklama