Byty s výhodnějším nájemným v Brně? Stavět je chce Česká spořitelna

Nové byty, ve kterých budou moci Brňané bydlet až pětkrát výhodněji, než je na trhu běžné. To by měla přinést spolupráce města a České spořitelny na projektu dostupného bydlení. Pro novou výstavbu doporučila brněnská radnice například pozemky ve Starém Lískovci. 

Česká spořitelna nově založila společnost Dostupné bydlení České spořitelny, která bude na projektu dostupného bydlení spolupracovat s městy. Inspirací projektu se stala Vídeň, kde má koncept tradici delší než 60 let. V hlavním městě našeho rakouského souseda postavila její mateřská společnost ERSTE BANK více než deset tisíc dostupných nájemních bytů.

„Tento projekt výstavby dostupných nájemních bytů soukromým sektorem je dalším modelem, který chceme realizovat v Brně a který se dobře uplatňuje ve Vídni – tím prvním je výstavba dostupného družstevního bydlení, které nyní již v Brně intenzivně připravujeme v šesti lokalitách pro zhruba 1500 bytů,“ uvedl náměstek pro bydlení Jiří Oliva.

Projekt vítá i brněnská primátorka Markéta Vaňková. „Dostupnost bydlení je pro celou Českou republiku, ale pro Prahu a Brno obzvlášť velké téma. I když město na bytovém trhu hraje důležitou roli a rekonstruuje stávající bytové domy i staví zcela nové, ve srovnání se soukromým sektorem je limitováno zákonnými postupy při vypisování veřejných zakázek a podobně. Od spolupráce se soukromým sektorem tedy lze očekávat flexibilnější postup, ze kterého budou mít lidé užitek rychleji,“ uvedla primátorka.

Bydlení pro hasiče, policisty či lékaře

Na základě spolupráce by měly v jihomoravské metropoli vyrůst bytové domy, ve kterých je nájemné zhruba o pětinu nižší, než je na trhu běžné. Jejich stavba bude navíc financovaná ze soukromého sektoru, a tím pádem nezatíží rozpočet města. „Chceme, aby výstavba začala co nejdříve, proto jsme do tohoto projektu doporučili lokalitu městských stavebních pozemků, kde je možné začít stavbu co nejdříve, a to Západní bránu ve Starém Lískovci,“ popsal Jiří Oliva.

„Česká spořitelna upřednostňuje, aby se nájemníci rekrutovali především z řad pro společnost klíčových profesí, jako jsou hasiči, policisté, lékaři, zdravotní sestry atd., a to hlavně jako mladé rodiny. Konkrétní nájemníky by potom vybíralo přímo město Brno,“ doplnil náměstek.

Lenka Gregorová

5156

reklama

Nejnovější články

V uplynulém roce se na brněnském trhu prodalo nejméně novostaveb za poslední dekádu jeho sledování. Celkem 535 bytů v hodnotě 3,6 miliardy korun. Ceny přesto v průběhu roku neklesly a drží se na úrovni 130 000 Kč za metr čtvereční podlahové plochy. Prodejci hlásí oživení trhu, které nastalo v druhé polovině roku. V novém roce odborníci očekávají zlevnění úvěrů, růst poptávky i mírný růst cen, a to jak u starších, tak nových bytů. Údaje vyplývají z pravidelné analýzy brněnského trhu novostaveb, kterou připravuje společnost IMPERA styl.

Zásadní proměna čeká druhé nejvytíženější nádraží v Brně. Železniční stanice Královo Pole projde masivní rekonstrukcí, která přinese komfortnější cestování díky nové hale i přestavěnému kolejišti. Všechna nástupiště budou bezbariérová a nynější podchod se prodlouží až na ulici Myslínovu. Hotovo má být zhruba za dva roky.

Víc než šest set parkovacích míst uvnitř i venku včetně dvou desítek nabíjecích stanic pro elektromobily – to přinese vybudování parkovacího domu na Šumavské. Nyní dělníci pracují na jeho základech.

Vysoké letní teploty a nutnost drahé klimatizace jsou velkým ekonomickým výdajem na provoz budov. U starších staveb, které jsou energeticky náročnější, se tyto výdaje ještě znásobují. Stále více se tedy prosazují chytré a zároveň zelené budovy. Tomuto trendu pomáhá i tlak na udržitelnost. V mnoha zemích a regionech včetně ČR vstupují na scénu přísnější environmentální a energetické předpisy a regulace. Jedná se například o směrnici CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), která bude standardizovat reporting udržitelnosti.

reklama