V Brně vzniknou nové čtvrti i luxusní dům

Po více než deseti letech posun v projektu Čtvrť pod Hády, luxusní byty pod Kraví Horou v hodnotě několika desítek milionů korun nebo osmadvacet nových budov v rozvojovém území takzvaného Jižního centra. Brněnský realitní trh čekají velké novinky. V bytové otázce chce navíc rozvést se soukromými investory dialog i město.

Jihomoravské metropoli chybí byty a na jejich výstavbě je třeba zapracovat. Na tom se na odborné konferenci Moravian Real Estate Date 2023 shodli zástupci veřejné správy a soukromého sektoru. Situaci by měl pomoci nový územní plán, který však vstoupí v platnost nejdříve v roce 2025, a také úrokové sazby, které by měly začít postupně klesat, potřebná je však i spolupráce obou zmíněných stran.

„Velké město není dobrý stavitel a je vyloženě špatný developer. Smyslem dialogu mezi privátním sektorem a městem v Brně by měly být nové nápady, jak mohou tyto dva sektory spolupracovat a jak zajistit co největší dostupnost bydlení,“ sdělil Dalibor Lamka ze společnosti Trikaya. Jedním z návrhů je například to, že Brno poskytne pozemek developerovi a každý pátý postavený byt bude města.

I přes současnou krizi však čekají brněnský realitní trh novinky. Jednou z nich je posun v projektu nazvaném Čtvrť pod Hády. Ten vznikne v lokalitě Maloměřic a Obřan místo továrny Ergon. „Po více než deseti letech příprav se brownfield v místě nikdy nevyužité továrny konečně začne měnit v moderní, udržitelnou čtvrť s více než tisíci byty a občanskou vybaveností. Úvodní etapu výstavby, pro kterou máme čerstvě vydané stavební povolení, plánujeme zahájit spolu s prodejem prvních jednotek letos po létě,“ uvedl výkonný ředitel společnosti Trikaya Dalibor Lamka.

Během letošního podzimu by se mělo podle plánů developera Domoplan začít stavět i na rohu ulic Žižkova a Rybkova v těsné blízkosti Kraví Hory. Garáže tu nahradí luxusní a energeticky soběstačná trojice prémiových bytových domů, mezi kterými vznikne pro nové obyvatele i klidný komunitní dvůr propojený s okolím.

V Rezidenci Žižkova mohou již nyní zájemci vybírat z bytových jednotek o dispozicích 1+kk až 5+kk, z nichž bude každá opatřena balkonem nebo terasou. Hlavním jmenovatelem novostavby je luxus, prémiové bydlení a důraz na udržitelnost. Náklady výstavby přesáhnou půl miliardy korun.

Obří investici přesahující 10 miliard korun si vyžádá i vznik nové moderní čtvrti, takzvaného Jižního centra, v samotném srdci města. Projekt Trio Brno mezi ulicemi Trnitá a Opuštěná, za kterým stojí společnost J&T Real Estate, již získal územní rozhodnutí a aktuálně čeká na stavební povolení. Výstavbu první etapy plánuje investor zahájit v příštím roce. Ve třech městských blocích tu má vyrůst 28 budov, které nabídnou byty, kanceláře i obchody. Podle odhadů by v nové lokalitě mělo žít a najít pracovní uplatnění zhruba 7 tisíc lidí.

Lenka Gregorová

9290

reklama

Nejnovější články

V uplynulém roce se na brněnském trhu prodalo nejméně novostaveb za poslední dekádu jeho sledování. Celkem 535 bytů v hodnotě 3,6 miliardy korun. Ceny přesto v průběhu roku neklesly a drží se na úrovni 130 000 Kč za metr čtvereční podlahové plochy. Prodejci hlásí oživení trhu, které nastalo v druhé polovině roku. V novém roce odborníci očekávají zlevnění úvěrů, růst poptávky i mírný růst cen, a to jak u starších, tak nových bytů. Údaje vyplývají z pravidelné analýzy brněnského trhu novostaveb, kterou připravuje společnost IMPERA styl.

Zásadní proměna čeká druhé nejvytíženější nádraží v Brně. Železniční stanice Královo Pole projde masivní rekonstrukcí, která přinese komfortnější cestování díky nové hale i přestavěnému kolejišti. Všechna nástupiště budou bezbariérová a nynější podchod se prodlouží až na ulici Myslínovu. Hotovo má být zhruba za dva roky.

Víc než šest set parkovacích míst uvnitř i venku včetně dvou desítek nabíjecích stanic pro elektromobily – to přinese vybudování parkovacího domu na Šumavské. Nyní dělníci pracují na jeho základech.

Vysoké letní teploty a nutnost drahé klimatizace jsou velkým ekonomickým výdajem na provoz budov. U starších staveb, které jsou energeticky náročnější, se tyto výdaje ještě znásobují. Stále více se tedy prosazují chytré a zároveň zelené budovy. Tomuto trendu pomáhá i tlak na udržitelnost. V mnoha zemích a regionech včetně ČR vstupují na scénu přísnější environmentální a energetické předpisy a regulace. Jedná se například o směrnici CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), která bude standardizovat reporting udržitelnosti.

reklama