Stavba Janáčkova kulturního centra. Konečně?

Brněnský sen o novém honosném koncertním sálu se posunul o krok vpřed ke své realizaci. První prosincové pondělí bylo zveřejněno předběžné oznámení o připravovaném zadávacím řízení na veřejnou zakázku stavby nadzemní části Janáčkova kulturního centra. Pracovat by se na něm podle města mělo začít o prázdninách.

Roh ulic Veselé a Besední v bezprostředním centru Brna je zatím spíše neutěšeným místem. Tamní proluku by podle plánů mělo zaplnit nové sídlo Filharmonie Brno. Jeho stavbu však dlouhodobě provázejí komplikace.

Nyní se přípravy posunuly do další fáze. „Samotná zakázka, kterou společně zadávají město Brno a Brněnské komunikace, by měla být vypsána 17. ledna 2022. Taková řízení trvají většinou zhruba půl roku, následně po předání staveniště by pravděpodobně těsně před prázdninami nebo o prázdninách mohla začít samotná stavba, která by měla trvat 30 měsíců, takže akustiku nového sálu by si první posluchači mohli vychutnat někdy koncem roku 2024,“ popsala primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Uchazeči budou muset nejprve prokázat svou kvalifikaci, poté je zadavetlé vyzvou k podání cenovcýh nabídek. Předpokládaná cena stavby je podle primátorky 1,6 miliardy korun.

„Souběžně budeme vypisovat několik dalších menších zakázek na zhotovitele interiérů nebo varhan, stejně tak budeme řešit finální úpravu blízkého okolí Janáčkova kulturního centra, kde má vzniknout náměstí Ludvíka Kundery,“ sdělil 2. náměstek primátorky Tomáš Koláčný.

Projekt zohledňuje současné ceny a jejich vývoj na stavebním na trhu. „Minulý týden jsme obdrželi registraci naší žádosti o 600 milionů korun, která prošla kontrolou ministerstva kultury jako administrátora dotace a také ministerstva financí. Očekáváme tedy vydání rozhodnutí, na jehož základě bude stanoven plán čerpání této dotace. Dále je k dispozici 100 milionů korun od Jihomoravského kraje s tím, že zatím jsme využili polovinu této částky. Ostatní náklady budou hradit město Brno a Brněnské komunikace, které plánují vynaložit přibližně 50 milionů na vybavení podzemních garáží,“ doplnil informace radní pro kulturu Marek Fišer.

JKC se má stát především novým domovským sídlem brněnských filharmoniků. Jejich stočlenné těleso totiž s prostorem bojuje dlouhodobě, po dokončení sálu budou moci působit na jednom z největších jevišť v Evropě.

„Akustika bude srovnatelná s nejslavnějšími sály světa. Budova má být vybavena nejmodernější a velmi výkonnou vzduchotechnikou, zázemím pro domácí i hostující hudebníky nebo nahrávacím studiem. Nový koncertní sál bude podzemní chodbou propojen s Besedním domem, současným sídlem Filharmonie Brno,“ uzavřel náměstek Tomáš Koláčný.

Lenka Gregorová

4664

reklama

Nejnovější články

V uplynulém roce se na brněnském trhu prodalo nejméně novostaveb za poslední dekádu jeho sledování. Celkem 535 bytů v hodnotě 3,6 miliardy korun. Ceny přesto v průběhu roku neklesly a drží se na úrovni 130 000 Kč za metr čtvereční podlahové plochy. Prodejci hlásí oživení trhu, které nastalo v druhé polovině roku. V novém roce odborníci očekávají zlevnění úvěrů, růst poptávky i mírný růst cen, a to jak u starších, tak nových bytů. Údaje vyplývají z pravidelné analýzy brněnského trhu novostaveb, kterou připravuje společnost IMPERA styl.

Zásadní proměna čeká druhé nejvytíženější nádraží v Brně. Železniční stanice Královo Pole projde masivní rekonstrukcí, která přinese komfortnější cestování díky nové hale i přestavěnému kolejišti. Všechna nástupiště budou bezbariérová a nynější podchod se prodlouží až na ulici Myslínovu. Hotovo má být zhruba za dva roky.

Víc než šest set parkovacích míst uvnitř i venku včetně dvou desítek nabíjecích stanic pro elektromobily – to přinese vybudování parkovacího domu na Šumavské. Nyní dělníci pracují na jeho základech.

Vysoké letní teploty a nutnost drahé klimatizace jsou velkým ekonomickým výdajem na provoz budov. U starších staveb, které jsou energeticky náročnější, se tyto výdaje ještě znásobují. Stále více se tedy prosazují chytré a zároveň zelené budovy. Tomuto trendu pomáhá i tlak na udržitelnost. V mnoha zemích a regionech včetně ČR vstupují na scénu přísnější environmentální a energetické předpisy a regulace. Jedná se například o směrnici CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), která bude standardizovat reporting udržitelnosti.

reklama