Oblíbené divadlo a kino dostanou nové zázemí. Rekonstrukce budovy se rýsuje

Téměř padesát let se tu neodehrály žádné stavební úpravy, nyní čeká objekt, ve kterém sídlí Divadlo Bolka Polívky a Univerzitní kino Scala, rekonstrukce. Počátkem března schválili brněnští radní zahájením zadávacího řízení na podlimitní veřejnou zakázku na projektovou dokumentaci a další služby související s rekonstrukcí budovy. Předpokládané náklady přesáhnou 65 milionů.

Objekt mezi Moravským a Jakubským náměstím čeká na svou rekonstrukci roky. Nyní je oprava nutná i proto, aby mohly obě oblíbené kulturní instituce fungovat ve standardních moderních podmínkách.

„Na základě veřejné zakázky bude vypracována projektová dokumentace stavebních úprav prostor kina Scala a Divadla Bolka Polívky, poskytnuta součinnost zadavateli při výběru dodavatele stavebních prací a vykonáván autorský dozor u dané investiční akce. Účelem rekonstrukce je, aby upravené prostory vyhovovaly současným požárně-bezpečnostním předpisům, statickým normám i akustickým a technickým standardům pro provoz divadla a kina,“ vysvětlila primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Budova s číslem popisným 127 je rozkročena nad oběma náměstími, prostory kina a divadla jsou provozně propojeny především stávajícími rozvody a společnými nosnými konstrukcemi. Tamní pravidelní návštěvníci možní ani netuší, že hlediště a jeviště divadla se nachází přímo nad hledištěm kina.

Město plánuje investovat například do statického zajištění podlahy divadla, a tím i stropu kina, a provedení jejich hlukové izolace tak, aby se divadelní a filmové produkce nerušily, dále do vytvoření nové elevace divadelního hlediště či realizace nové technologie jeviště divadla s novou elektroinstalací v prostoru jeviště. Kvalitnější zázemí bude nově čekat na herce i publikum včetně bezbariérového WC.

„Divadlo Bolka Polívky v budově sídlí od svého vzniku v roce 1993 a za tu dobu se stalo brněnským kulturním fenoménem, místem, kam s nadšením míří davy milovníků kvalitního divadla. A není divu, když zárukou té kvality je vlastník a principál divadla Bolek Polívka, divadelník s mezinárodním renomé, spolutvůrce avantgardní poetiky Divadla Husa na provázku, který kultivuje brněnskou kulturu už půl století. A aby v tom mohl ještě dlouho pokračovat, musí mít komfortní zázemí. Věřím, že dokončení rekonstrukce sídelní budovy jeho divadla mu ho vytvoří,“ dodala brněnská primátorka.

Lenka Gregorová

5255

reklama

Nejnovější články

V uplynulém roce se na brněnském trhu prodalo nejméně novostaveb za poslední dekádu jeho sledování. Celkem 535 bytů v hodnotě 3,6 miliardy korun. Ceny přesto v průběhu roku neklesly a drží se na úrovni 130 000 Kč za metr čtvereční podlahové plochy. Prodejci hlásí oživení trhu, které nastalo v druhé polovině roku. V novém roce odborníci očekávají zlevnění úvěrů, růst poptávky i mírný růst cen, a to jak u starších, tak nových bytů. Údaje vyplývají z pravidelné analýzy brněnského trhu novostaveb, kterou připravuje společnost IMPERA styl.

Zásadní proměna čeká druhé nejvytíženější nádraží v Brně. Železniční stanice Královo Pole projde masivní rekonstrukcí, která přinese komfortnější cestování díky nové hale i přestavěnému kolejišti. Všechna nástupiště budou bezbariérová a nynější podchod se prodlouží až na ulici Myslínovu. Hotovo má být zhruba za dva roky.

Víc než šest set parkovacích míst uvnitř i venku včetně dvou desítek nabíjecích stanic pro elektromobily – to přinese vybudování parkovacího domu na Šumavské. Nyní dělníci pracují na jeho základech.

Vysoké letní teploty a nutnost drahé klimatizace jsou velkým ekonomickým výdajem na provoz budov. U starších staveb, které jsou energeticky náročnější, se tyto výdaje ještě znásobují. Stále více se tedy prosazují chytré a zároveň zelené budovy. Tomuto trendu pomáhá i tlak na udržitelnost. V mnoha zemích a regionech včetně ČR vstupují na scénu přísnější environmentální a energetické předpisy a regulace. Jedná se například o směrnici CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), která bude standardizovat reporting udržitelnosti.

reklama