Konec prací v Rooseveltově. Umělci již užívají zrekonstruovanou budovu

V Rooseveltově ulici je po dvou a půl letech hotovo. Stavební práce tu nahradila novotou zářící zrekonstruovaná administrativně-technická budova brněnského Národního divadla. První říjnové pondělí se sem vrátil život, fungují tu například dílny, zkušebna, kanceláře či archiv kulturní instituce.

Budova nacházející se v bezprostřední blízkosti frekventovaného Malinovského náměstí pochází z druhé poloviny 19. století. Její stav však byl dlouhodobě nevyhovující. „Proto byl nezbytný opravdu razantní zásah, jak dokládá výčet provedených prací: bylo nutné provedení statického zajištění objektu včetně výměny stávajících stropů a krovu, zesílení uliční obvodové a středové zdi. Dále proběhla sanace suterénního zdiva proti zemní vlhkosti, byla vyměněna všechna okna, dveře a provedeny veškeré nové rozvody instalací a budova získala novou fasádu. Součástí projektu byla i přístavba výtahu a stavba vedlejší budovy ve dvorním traktu,“ popsala primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Novinkou je i využití půdních prostor. „Vzniklo tu 7 dvoulůžkových pokojů pro ubytování hostujících herců, což lze v dnešní době považovat za naprosto nezbytný standard,“ doplnil náměstek primátorky Tomáš Koláčný.

Rekonstrukci administrativně-technického zázemí ocenil i ředitel Národního divadla Brno Martin Glazer. „Nová budova na Rooseveltově představuje skutečně razantní zlepšení podmínek pro naši práci,“ uvedl.

Oprava objektu a přístavba vyšla město na necelých 63 milionů korun.

Vedení jihomoravské metropole již dříve investovalo do objektů kulturních organizací, které zřizuje. „V případě Národního divadla bych připomněl mnohaletou rekonstrukci Janáčkova divadla za více než 636 milionů korun bez DPH, která skončila před dvěma lety a díky níž máme v Brně technicky nejlépe disponovanou divadelní scénu pro uvádění oper a baletů v naší zemi,“ dodal radní pro kulturu Marek Fišer.

Lenka Gregorová

4284

reklama

Nejnovější články

V uplynulém roce se na brněnském trhu prodalo nejméně novostaveb za poslední dekádu jeho sledování. Celkem 535 bytů v hodnotě 3,6 miliardy korun. Ceny přesto v průběhu roku neklesly a drží se na úrovni 130 000 Kč za metr čtvereční podlahové plochy. Prodejci hlásí oživení trhu, které nastalo v druhé polovině roku. V novém roce odborníci očekávají zlevnění úvěrů, růst poptávky i mírný růst cen, a to jak u starších, tak nových bytů. Údaje vyplývají z pravidelné analýzy brněnského trhu novostaveb, kterou připravuje společnost IMPERA styl.

Zásadní proměna čeká druhé nejvytíženější nádraží v Brně. Železniční stanice Královo Pole projde masivní rekonstrukcí, která přinese komfortnější cestování díky nové hale i přestavěnému kolejišti. Všechna nástupiště budou bezbariérová a nynější podchod se prodlouží až na ulici Myslínovu. Hotovo má být zhruba za dva roky.

Víc než šest set parkovacích míst uvnitř i venku včetně dvou desítek nabíjecích stanic pro elektromobily – to přinese vybudování parkovacího domu na Šumavské. Nyní dělníci pracují na jeho základech.

Vysoké letní teploty a nutnost drahé klimatizace jsou velkým ekonomickým výdajem na provoz budov. U starších staveb, které jsou energeticky náročnější, se tyto výdaje ještě znásobují. Stále více se tedy prosazují chytré a zároveň zelené budovy. Tomuto trendu pomáhá i tlak na udržitelnost. V mnoha zemích a regionech včetně ČR vstupují na scénu přísnější environmentální a energetické předpisy a regulace. Jedná se například o směrnici CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), která bude standardizovat reporting udržitelnosti.

reklama