Nízké úrokové sazby nebudou platit věčně

Přestože se život v České republice vlivem pandemické situace částečně zastavil, hypoteční trh i nadále láme rekordy. Ve druhém měsíci roku průměrná hypotéka poprvé překonala třímilionovou hranici a rekordně nízké byly i hodnoty úrokových sazeb. Situace se ale bude podle odborníků měnit.

Průměrná hodnota úrokové sazby u hypotečních úvěrů činila v únoru 1,98 %. V prvním měsíci roku přitom byla na úrovni 1,97 % a zůstala tak prakticky na stejné úrovni. Vyplývá to z analytického nástroje Broker Consulting Index hypotečních úvěrů. Ten ukazuje průměrnou úrokovou sazbu u hypotéčních úvěrů, které zprostředkovali konzultanti Broker Consulting a pobočky OK POINT u kteréhokoli poskytovatele hypotečních úvěrů.

Nízké sazby stále lákají mnoho žadatelů. „Zájem klientů o sjednání hypotečního úvěru byl v prvních dvou měsících skutečně vysoký. V porovnání s předchozím kvartálem jsme v lednu a únoru vyřídili zhruba o čtvrtinu více žádostí o hypotéku,“ popsal Tomáš Bartsch, finanční konzultant z OK POINT.

Potvrzují to i údaje z ukazatele Fincentrum Hypoindex. S objemem poskytnutých hypoték 29,683 miliard korun se stal únor nejsilnějším měsícem v jeho historii. Překonal tak dosud nepokořený listopad roku 2016. Banky sjednaly celkem 9948 hypoték, roste především jejich průměrná výše.

Podle odborníků je však nutné počítat s tím, že velmi nízké úrokové sazby půjdou v nejbližší době vzhůru. „Je možné, že průměrné úrokové sazby hypoték se mohou lehce přehoupnout přes 2 % p. a. již během března, ale domnívám se, že kvůli časové prodlevě tato situace nastane až v dubnu. Banky sice začaly zvedat sazby na začátku března, ale v současné době ještě zpracovávají lednové a únorové úvěry s nižšími sazbami. Rozpracované úvěry jsou samozřejmě dokončeny s úrokovou sazbou platnou v době podání žádosti, proto zvýšení úrokových sazeb zaznamenáme v Indexu až na začátku dalšího kvartálu,“ naznačil Martin Novák, hlavní analytik Broker Consulting.

Růstové tempo se však bude na hypotečním i realitním trhu projevovat i v letošním roce. Klíčový bude především vývoj tuzemské ekonomiky a rovněž data týkající se nezaměstnanosti a insolvencí. Ty se i přes pandemii stále pohybují v České republice na nižších číslech. „Neočekávám, že by v blízké budoucnosti došlo k dramatickým změnám faktorů, které mají vliv na ceny. Jediné, co by mohlo ceny stlačit dolů, je opravdu velká a vleklá ekonomická krize spojená s nezaměstnaností přes 10 %. Tato nová ekonomická realita by totiž začala tlačit na prodávající, jelikož by výrazně ubylo kupujících,“ doplnil Martin Novák.

Rubrika
Lenka Gregorová

2776

reklama

Nejnovější články

V uplynulém roce se na brněnském trhu prodalo nejméně novostaveb za poslední dekádu jeho sledování. Celkem 535 bytů v hodnotě 3,6 miliardy korun. Ceny přesto v průběhu roku neklesly a drží se na úrovni 130 000 Kč za metr čtvereční podlahové plochy. Prodejci hlásí oživení trhu, které nastalo v druhé polovině roku. V novém roce odborníci očekávají zlevnění úvěrů, růst poptávky i mírný růst cen, a to jak u starších, tak nových bytů. Údaje vyplývají z pravidelné analýzy brněnského trhu novostaveb, kterou připravuje společnost IMPERA styl.

Zásadní proměna čeká druhé nejvytíženější nádraží v Brně. Železniční stanice Královo Pole projde masivní rekonstrukcí, která přinese komfortnější cestování díky nové hale i přestavěnému kolejišti. Všechna nástupiště budou bezbariérová a nynější podchod se prodlouží až na ulici Myslínovu. Hotovo má být zhruba za dva roky.

Víc než šest set parkovacích míst uvnitř i venku včetně dvou desítek nabíjecích stanic pro elektromobily – to přinese vybudování parkovacího domu na Šumavské. Nyní dělníci pracují na jeho základech.

Vysoké letní teploty a nutnost drahé klimatizace jsou velkým ekonomickým výdajem na provoz budov. U starších staveb, které jsou energeticky náročnější, se tyto výdaje ještě znásobují. Stále více se tedy prosazují chytré a zároveň zelené budovy. Tomuto trendu pomáhá i tlak na udržitelnost. V mnoha zemích a regionech včetně ČR vstupují na scénu přísnější environmentální a energetické předpisy a regulace. Jedná se například o směrnici CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), která bude standardizovat reporting udržitelnosti.

reklama