Hypoteční trh očima odborníka. Co jej nevíce ovlivňuje?

Hypotéky u Čechů stále bodují. První čtvrtletí letošního roku dosáhlo rekordního objemu poskytnutých hypotečních úvěrů téměř 100 miliard korun, nejčastěji se klienti vydávali do bankovních domů v březnu, kdy si sjednali 14 401 nových hypoték a objem úvěrů dosáhl 44,72 miliard korun. Vyplývá to z údajů Fincentrum Hypoindex. Jak vidí situaci na hypotečním trhu odborníci?

Hypoteční trh v posledních měsících ovlivnilo několik faktorů. Výrazně se projevily nízké úrokové sazby úvěrů i snaha investorů uložit volné peněžní prostředky. „Dále se dle mého názoru projevuje i nemožnost vycestovat na delší dobu do zahraničí. V posledních letech bylo trendem hlavně mladých lidí, že část roku pracovali a další část jezdili po světě jen s batohem. Proto obvykle nechtěli investovat do vlastního bydlení. Nyní však necestují a když necestují, mají názor, že nedává smysl platit nájem, a tak kupují svůj první byt. Osobně mám hodně takovýchto klientů,“ popisuje své zkušenosti regionální manažer společnosti Bidli Pavel Kolář. „Dalším fenoménem je snaha mladých osamostatnit se. Není výjimkou, že si sami pro sebe pořizují nemovitost hned po dokončení studií. Následně si najdou partnera, byt nechají na nájem a kupují svoje společné bydlení. Nemovitostí je proto potřeba více než v minulosti,“ dodává.

Vliv má i nedostatek volných nemovitostí. Z aktuálních údajů Českého statistického úřadu navíc vyplývá, že v 1. čtvrtletí letošního roku se meziročně snížil počet zahájených bytů o 7,5 % a činil 8 451 bytů. Za vysokou cenu se tak prodávají i ty, o které by v dřívějších dobách nebyl zájem. To se výrazně podepisuje na rekordním objemu sjednaných úvěrů.  „Troufám si tvrdit, že k zastavení růstu cen na realitním trhu nedojde. To očekávám ve chvíli, kdy klientům s průměrným příjmem nebude bonita stačit na běžný byt. Pak nebudou schopni kupovat a zvyšování cen se může zbrzdit, ne však klesnout,“ odhaduje Kolář.

Na chování zákazníků se podepisuje výše průměrné úrokové sazby. Ta v březnu po 11 měsících poklesů nepatrně stoupla, oproti únoru o 0,01 %. „Aktuálně úrokové sazby stoupají vlivem růstu vnitrobankovní sazby. Odhaduje se, že i ČNB letos dvakrát zvýší svoje sazby ze současných 0,25 % na 0,75 %. Průměrnou sazbu ve čtvrtém kvartálu letošního roku očekávám nad 2,5 %,“ predikuje odborník.

V neposlední řadě se do rekordních čísel promítly i refinancované úvěry. Převod stávajících úvěrů může podle analýz odborníků u jednotlivých bank dosahovat 25 až 50 % z vykazovaného počtu. „Právě množství refinancovaných úvěrů podle mne trochu uměle navyšuje rekordní čísla objemu sjednaných hypoték. Pokud klient přechází k jiné bance, ta jej reportuje jako nového zákazníka a nový úvěr. Kdyby zůstal u staré, v žádné tabulce se již neobjeví,“ uzavírá Pavel Kolář.

Rubrika
Lenka Gregorová

3169

reklama

Nejnovější články

V uplynulém roce se na brněnském trhu prodalo nejméně novostaveb za poslední dekádu jeho sledování. Celkem 535 bytů v hodnotě 3,6 miliardy korun. Ceny přesto v průběhu roku neklesly a drží se na úrovni 130 000 Kč za metr čtvereční podlahové plochy. Prodejci hlásí oživení trhu, které nastalo v druhé polovině roku. V novém roce odborníci očekávají zlevnění úvěrů, růst poptávky i mírný růst cen, a to jak u starších, tak nových bytů. Údaje vyplývají z pravidelné analýzy brněnského trhu novostaveb, kterou připravuje společnost IMPERA styl.

Zásadní proměna čeká druhé nejvytíženější nádraží v Brně. Železniční stanice Královo Pole projde masivní rekonstrukcí, která přinese komfortnější cestování díky nové hale i přestavěnému kolejišti. Všechna nástupiště budou bezbariérová a nynější podchod se prodlouží až na ulici Myslínovu. Hotovo má být zhruba za dva roky.

Víc než šest set parkovacích míst uvnitř i venku včetně dvou desítek nabíjecích stanic pro elektromobily – to přinese vybudování parkovacího domu na Šumavské. Nyní dělníci pracují na jeho základech.

Vysoké letní teploty a nutnost drahé klimatizace jsou velkým ekonomickým výdajem na provoz budov. U starších staveb, které jsou energeticky náročnější, se tyto výdaje ještě znásobují. Stále více se tedy prosazují chytré a zároveň zelené budovy. Tomuto trendu pomáhá i tlak na udržitelnost. V mnoha zemích a regionech včetně ČR vstupují na scénu přísnější environmentální a energetické předpisy a regulace. Jedná se například o směrnici CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), která bude standardizovat reporting udržitelnosti.

reklama