Mladí lidé stále častěji využívají na pořízení bydlení hypotéky

Žadatelé z řad mladší generace stále častěji volí pro splněních svých snů o vlastním bydlení hypoteční úvěry. Vyplývá to z dat České spořitelny. Podle nich získali lidé do 30 let v posledních měsících více než pětinu všech schválených půjček na bydlení.

Ve třetím měsíci letošního roku vzrostl meziročně objem hypoték sjednaných žadateli ve věkové kategorii 18-30 let o 87 % a přesáhl hranici 2 miliard korun. Za poslední dva roky se u nich průměrná výše úvěru na bydlení zvýšila o 40 % ze 2 milionů na 2,8 milionu korun.

Podle vyjádření České spořitelny mladším zájemcům o financování prvního bydlení výrazně pomáhá například to, že peněžní dům již více než dva roky nabízí v rámci Prvobydlení 90% LTV a umožňuje tak klientům řešit nedostatek vlastních prostředků.

Nejvíce hypotečních úvěrů čerpají mladí lidé s trvalou adresu ve Středočeském kraji, v Praze, v Jihomoravském a Moravskoslezském kraji. „Nejvíce vzrostl zájem o hypotéky v krajích s nejvyšším počtem obyvatel ČR, což souvisí především s dostupností pracovních příležitostí, zároveň bydlení ve Středočeském kraji je cenově dostupnější než v Praze,“ popsal hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil.

Nejčastěji přitom v žádostech o hypotéku mladí žadatelé uvádí jako účel koupi vlastního bydlení, a to v 68 %, následuje výstavba, refinancování a rekonstrukce.

Jaké jsou další trendy na trhu?

Podle odborníků se vlivem aktuální situace na trhu s půjčkami na bydlení projevuje zájem o dlouhodobé fixace. Zatímco před pár lety klienti nejčastěji volili pětiletou fixaci u nových hypoték, v loňském roce se již zajímali o ty na 8 let a více. „Vzhledem k předpokládanému pozvolnému růstu úrokových sazeb lze očekávat, že zájem o dlouhé fixace na 8 či 10 let se bude nadále zvyšovat,“ vysvětlil Filip Belant, šéf tribu Bydlení v České spořitelně.

Dalším trendem loňského i letošního roku je podle něj i refinancování. „Přibližně každá čtvrtá z našich hypoték je výsledkem refinancování původně konkurenční hypotéky. Refinancování je jednoznačně fenoménem loňského roku a pokračuje i v prvních měsících letošního roku, tradičně o něj klienti projevují zájem v době nízkých úrokových sazeb. Domnívám se, že jsme nyní na špici tohoto fenoménu,” doplnil Filip Belant.

Rubrika
Lenka Gregorová

3059

reklama

Nejnovější články

V uplynulém roce se na brněnském trhu prodalo nejméně novostaveb za poslední dekádu jeho sledování. Celkem 535 bytů v hodnotě 3,6 miliardy korun. Ceny přesto v průběhu roku neklesly a drží se na úrovni 130 000 Kč za metr čtvereční podlahové plochy. Prodejci hlásí oživení trhu, které nastalo v druhé polovině roku. V novém roce odborníci očekávají zlevnění úvěrů, růst poptávky i mírný růst cen, a to jak u starších, tak nových bytů. Údaje vyplývají z pravidelné analýzy brněnského trhu novostaveb, kterou připravuje společnost IMPERA styl.

Zásadní proměna čeká druhé nejvytíženější nádraží v Brně. Železniční stanice Královo Pole projde masivní rekonstrukcí, která přinese komfortnější cestování díky nové hale i přestavěnému kolejišti. Všechna nástupiště budou bezbariérová a nynější podchod se prodlouží až na ulici Myslínovu. Hotovo má být zhruba za dva roky.

Víc než šest set parkovacích míst uvnitř i venku včetně dvou desítek nabíjecích stanic pro elektromobily – to přinese vybudování parkovacího domu na Šumavské. Nyní dělníci pracují na jeho základech.

Vysoké letní teploty a nutnost drahé klimatizace jsou velkým ekonomickým výdajem na provoz budov. U starších staveb, které jsou energeticky náročnější, se tyto výdaje ještě znásobují. Stále více se tedy prosazují chytré a zároveň zelené budovy. Tomuto trendu pomáhá i tlak na udržitelnost. V mnoha zemích a regionech včetně ČR vstupují na scénu přísnější environmentální a energetické předpisy a regulace. Jedná se například o směrnici CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), která bude standardizovat reporting udržitelnosti.

reklama