Konec energošmejdů v Čechách?

Nový rok s sebou kormě proměnlivého počasí přinesl i novinky v energetickém zákoně. Ty začaly platit 1. ledna a zlepšují postavení spotřebitelů. Zákon si posvítí na zprostředkovatele nabízející nevýhodné smlouvy.

Na tuzemském trhu s energiemi se v poslední době výrazně podepisovali i takzvaní energošmejdi. O koho jde? O zprostředkovatele, kteří svými predátorskými taktikami přesvědčují spotřebitele k podepsání nevýhodných smluv. Posvítí si na ně nový zákon.

„Zprostředkovatel energií bude mít nově povinnost informovat spotřebitele o tom, že jedná pouze jako zprostředkovatel energií, nikoliv jako jejich dodavatel. Spotřebitelům by tak mělo být zřejmější se kterým článkem dodavatelského řetězce vlastně smlouvu uzavírají. Ideálně by tak měl pečlivý spotřebitel chápat riziko, kterému se uzavřením smlouvy se zprostředkovatelem, a nikoliv s dodavatelem, vystavuje,“ vysvětluje Miroslav Šperka, advokát a partner V4 Group.

Spotřebitel bude mít navíc možnost kdykoli vypovědět smlouvu se zprostředkovatelem a odvolat zmocnění k uzavření smlouvy s dodavatelem energií. Toto zmocnění bude navíc platné pouze 12 měsíců. Co to znamená v praxi? Spotřebitelé díky tomu budou moci přejít k jinému zprostředkovateli již po roce od uzavření smlouvy s tím předchozím. To jim zaručí větší flexibilitu.

„Spotřebitel bude mít také lepší přehled o tom, kdo mu bude energie reálně dodávat. Zprostředkovatel totiž bude mít nově povinnost předat spotřebiteli písemné vyhotovení smlouvy s dodavatelem nejpozději do 14 dnů od jejího uzavření nebo od zahájení dodávky energií. Spotřebitel také bude mít nově možnost vypovědět zprostředkovanou smlouvu s dodavatelem do 15 dní od zahájení dodávky,“ dodává Šperka z V4 Group.

Legislativní novinky platí od prvního dne letošního roku i pro uzavírání smluv s dodavateli napřímo. Uzavřou-li noví klienti dokument mimo pobočku jako je domov, telefonní hovor nebo třeba přes internet, bude možné bez postihu vypovědět smlouvu do 15 dní po zahájení dodávky. Další novinkou je i to, že budou moci odmítnout automatické prodloužení smlouvy, a to do dvanáctého dne před uplynutím sjednané doby jejího trvání.

„Velkým pokrokem je rovněž možnost vypovědět smlouvu bez postihu v případě, že dodavatel zvýší cenu. Rovněž je spotřebitel oprávněn vypovědět smlouvu v případě, že mu skončí nájem nebo pokud prodá dům, na který jsou energie vázány.  Novinkou je také zavedení pravidla, že smlouva uzavřená na dobu delší 36 měsíců se bude považovat za smlouvu na dobu neurčitou, to znova nahrává do karet spotřebitelům, na které se tak budou vztahovat některá výhodnější zákonná ustanovení,“ doplňuje Miroslav Šperka.

Změny přinese i druhá polovina roku 2022. Účinná totiž budou rovněž ustanovení o nových požadavcích na vzdělání a praxi zprostředkovatelů, a také na povinnost jejich registrace u Energetického regulačního úřadu.

Rubrika
Lenka Gregorová

4981

reklama

Nejnovější články

V uplynulém roce se na brněnském trhu prodalo nejméně novostaveb za poslední dekádu jeho sledování. Celkem 535 bytů v hodnotě 3,6 miliardy korun. Ceny přesto v průběhu roku neklesly a drží se na úrovni 130 000 Kč za metr čtvereční podlahové plochy. Prodejci hlásí oživení trhu, které nastalo v druhé polovině roku. V novém roce odborníci očekávají zlevnění úvěrů, růst poptávky i mírný růst cen, a to jak u starších, tak nových bytů. Údaje vyplývají z pravidelné analýzy brněnského trhu novostaveb, kterou připravuje společnost IMPERA styl.

Zásadní proměna čeká druhé nejvytíženější nádraží v Brně. Železniční stanice Královo Pole projde masivní rekonstrukcí, která přinese komfortnější cestování díky nové hale i přestavěnému kolejišti. Všechna nástupiště budou bezbariérová a nynější podchod se prodlouží až na ulici Myslínovu. Hotovo má být zhruba za dva roky.

Víc než šest set parkovacích míst uvnitř i venku včetně dvou desítek nabíjecích stanic pro elektromobily – to přinese vybudování parkovacího domu na Šumavské. Nyní dělníci pracují na jeho základech.

Vysoké letní teploty a nutnost drahé klimatizace jsou velkým ekonomickým výdajem na provoz budov. U starších staveb, které jsou energeticky náročnější, se tyto výdaje ještě znásobují. Stále více se tedy prosazují chytré a zároveň zelené budovy. Tomuto trendu pomáhá i tlak na udržitelnost. V mnoha zemích a regionech včetně ČR vstupují na scénu přísnější environmentální a energetické předpisy a regulace. Jedná se například o směrnici CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), která bude standardizovat reporting udržitelnosti.

reklama