Současné hypotéky? Tvrdší podmínky a vyšší úroky

Jedna rána za druhou pro dostupnost bydlení. I tak by se daly popsat kroky České národní banky (ČNB), která od dubna příštího roku zpřísnila podmínky pro zisk hypotéky. Bankovní rada České národní banky (ČNB) navíc již před tím razantně zvýšila základní úrokovou sazbu o 1,25 procentního bodu na 2,75 procenta. S trhem navíc hýbou enormní ceny nemovitostí a sny o pořízení vlastního se tak pro mnoho českých rodin vzdalují.

Jak lze ve zkratce charakterizovat tuzemský hypoteční trh? Převis poptávky nad nabídkou a řada změn. O těch informovali centrální bankéři během listopadu. Čeho se týkají?

Vyšší úroková sazba

V předposledním měsíci roku zvýšila centrální banka základní úrokovou sazbu o 1,25 procentního bodu z 1,5 na 2,75 %. Jde o nejvýraznější zvýšení sazeb od roku 1997.

V praxi to znamená, že se zájemci dostanou s hypotečními úvěry pod 4 % jen stěží. „Aktuální úrokové sazby nejsou nikterak vysoké. Jen jsme si velice rychle zvykli na extrémně nízké sazby, které se nyní posouvají do ,normálu‘. V současné době se úvěr na bydlení stále vyplatí,“ uvedla Michaela Kakos, ředitelka Hypocenter společnosti Bidli.

Podle odborníků lze předpokládat, že při dalším zvyšování budou úroky atakovat 5 %. „Pro mnohé klienty se již může jednat o psychologicky vysokou hranici. Nicméně při inflaci, jež může dosahovat šest i více procent, tak je pořád cena peněz nižší. Lidé navíc neřeší pouze samotnou úrokovou sazbu, ale to, za jakých podmínek si budou moct dovolit vlastní bydlení. Až po sečtení všech nákladů, tedy nejen splátky hypotéky, ale i například výdajů za energie, se budou rozhodovat,“ popsal Ondřej Mašín, výkonný ředitel Bidli reality.

Přísnější podmínky hypoték

S ohledem na vývoj ekonomické situace a snahu zachovat finanční stabilitu bankovního sektoru přistoupili centrální bankéři také ke zpřísnění podmínek pro poskytování hypoték.

Poměr výše hypotečního úvěru a hodnoty zastavené nemovitosti (LTV) snížili na 80 procent z předchozích 90 procent. Limit ukazatele DTI, tedy poměr mezi výší poskytnutého úvěru a čistým ročním příjmem žadatele, bude od dubna příštího roku 8,5. Poměr mezi celkovou výší měsíčních splátek dluhu žadatele o úvěr a jeho čistým měsíčním příjmem (ukazatel DSTI) bude od stejného měsíce 45 procent. Mírnější kritéria při financování vlastního bydlení budou mít mladí lidé do 36 let.

„Již před rozvinutím pandemie koronaviru tato opatření platila, vracíme se tedy do doby před jarem 2020. ČNB k těmto regulacím přistoupila, protože se obává ještě vyššího růstu cen a vzniku rizikových úvěrů bank. Trh s bydlením to sice nepodpoří, ale tyto limity na něj nebudou mít zásadnější vliv,“ míní Ondřej Mašín.

Do praxe se však promítne to, že se od roku 2020 ceny nemovitostí výrazně zvýšily. „Běžná rodina tak bude muset najít o desetitisíce až statisíce korun více ve svém rozpočtu, aby si mohla dovolit úvěr na bydlení,“ vysvětlila Michaela Kakos a dodala: „ČNB se snaží svými kroky reagovat na uvolnění standardů bank při poskytování hypoték. Díky tomu si více klientů mohlo vzít půjčku a s vyšší poptávkou zdražovaly domy a byty. ČNB chce proto do trhu zasáhnout, aby nedocházelo nadále k razantnímu zvyšování cen. Ty nicméně neovlivňuje jen poptávka, ale také cena materiálů, pozemků i délka stavebního řízení, která v Česku rozhodně není nejkratší. Dosavadní předpoklad je, že ceny nemovitostí by měly v prvním pololetí 2022 ještě nepatrně vzrůst, a to cca o 3 až 3,5 %. Z toho plyne, že nějaké velké zlevňování se očekávat nedá.“

Realitní trh v praxi?

Přestože byl letošní rok rekordní, co se týče objemu sjednaných úvěrů, který by se měl dle odhadů vyšplhat až na 400 miliard korun, začínají se na trhu projevovat důsledky vysokých cen nemovitostí a zdražování hypoték. „Podle naší celoroční statistiky počet lidí, kteří volají se zájmem o koupi nemovitosti a chodí na prohlídky, postupem času klesá. Největší vrchol byl letos v dubnu a květnu a od té doby se číslo zájemců každý měsíc o něco snižuje. I délka prodeje se protáhla. Kupujícího za výhodnou tržní cenu bylo možné v tomto roce sehnat už během jednoho měsíce, dnes se u bytů jedná o 2 až 3 měsíce, u rodinných domů klidně o 5 měsíců. Panuje proto předpoklad, že se objeví na trhu v nabídce více nemovitostí,“ upozornil výkonný ředitel Bidli reality.

Listopadové kroky ČNB pocítí všichni klienti. „Někteří na vybranou nemovitost nedosáhnou, jiní přijdou o peníze bokem, což z poradenského hlediska není dobře,“ sdělila Michaela Kakos. Podle ní se zdražování dotkne také mnoha domácností, které pravidelnou splátkou každý měsíc nebezpečně zatěžují svůj rodinný rozpočet. „Pakliže nepokrýváte splátku úvěrů z měsíčního příjmu, měli byste ihned kontaktovat svého finančního poradce a začít hledat řešení dané situace. Rezervy totiž tímto způsobem jednou dojdou a domácnost tak nebude mít na splácení. Existuje několik alternativ, které je třeba vždy zvážit individuálně. Je možné buď úvěr refinancovat za lepší sazbu, protáhnout dobu splatnosti, nebo v krajním případě hledat levnější nemovitost,“ radí.

Rubrika
Lenka Gregorová

4704

reklama

Nejnovější články

V uplynulém roce se na brněnském trhu prodalo nejméně novostaveb za poslední dekádu jeho sledování. Celkem 535 bytů v hodnotě 3,6 miliardy korun. Ceny přesto v průběhu roku neklesly a drží se na úrovni 130 000 Kč za metr čtvereční podlahové plochy. Prodejci hlásí oživení trhu, které nastalo v druhé polovině roku. V novém roce odborníci očekávají zlevnění úvěrů, růst poptávky i mírný růst cen, a to jak u starších, tak nových bytů. Údaje vyplývají z pravidelné analýzy brněnského trhu novostaveb, kterou připravuje společnost IMPERA styl.

Zásadní proměna čeká druhé nejvytíženější nádraží v Brně. Železniční stanice Královo Pole projde masivní rekonstrukcí, která přinese komfortnější cestování díky nové hale i přestavěnému kolejišti. Všechna nástupiště budou bezbariérová a nynější podchod se prodlouží až na ulici Myslínovu. Hotovo má být zhruba za dva roky.

Víc než šest set parkovacích míst uvnitř i venku včetně dvou desítek nabíjecích stanic pro elektromobily – to přinese vybudování parkovacího domu na Šumavské. Nyní dělníci pracují na jeho základech.

Vysoké letní teploty a nutnost drahé klimatizace jsou velkým ekonomickým výdajem na provoz budov. U starších staveb, které jsou energeticky náročnější, se tyto výdaje ještě znásobují. Stále více se tedy prosazují chytré a zároveň zelené budovy. Tomuto trendu pomáhá i tlak na udržitelnost. V mnoha zemích a regionech včetně ČR vstupují na scénu přísnější environmentální a energetické předpisy a regulace. Jedná se například o směrnici CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), která bude standardizovat reporting udržitelnosti.

reklama