Stavební spoření zažívá letos boom

Z prvních měsíců letošního roku je patrné, že zájem Čechů o úvěry od stavebních spořitelen i o samotné stavební spoření roste. Na trhu se navíc objevuje nový trend. Rekonstrukce. Jaké jsou důvody?

Touha investovat finance do vlastního bydlení, snaha ochránit rodinnou kasu a zároveň v nejisté pandemické situaci chytře a především bezpečně uložit své peníze. To jsou hlavní důvody, proč si Češi v poslední době oblíbili stavební spoření. Shodují se na tom generální ředitelé stavebních spořitelen v anketě Asociace českých stavebních spořitelen.

„Zažíváme jedno z nejpřívětivějších období, pokud jde o úrokové sazby úvěrů na bydlení a úvěrů všeobecně. Bohužel jsem přesvědčen, že i po skončení pandemie bude nejistota stran budoucího ekonomického vývoje velká, a proto bude investice do nemovitosti zkrátka volbou z rozumu,“ řekl Petr Toman, místopředseda představenstva MONETA Stavební Spořitelny.

Od ledna do dubna roku 2021 poskytly stavební spořitelny úvěry za 32,8 miliard korun. To v meziročním srovnání představuje nárůst o 59 %.

„Růst zájmu o úvěry je kromě přetrvávajících přívětivých sazeb dán také relativně velkým počtem domácností, jejichž finanční situace se během pandemie nezhoršila, ale snížila se jim spotřeba, především kvůli omezeným možnostem cestování, volnočasových aktivit apod. Díky tomu se jim zvýšily čisté disponibilní příjmy, které chtějí a budou chtít alespoň zčásti investovat,“ upřesňuje Pavel Jirák, generální ředitel a předseda představenstva Modré pyramidy stavební spořitelny.

V nejisté době lidé hledají bezpečnou cestu, jak uložit svoje finance a stavební spoření patří v tomto ohledu k nejoblíbenějším produktům.  Vyplývá to i z Barometru obliby spoření. Podle něj se stavebko za první tři měsíce letošního roku umístilo na prvním místě, a to s 57 %. Zvýšil se i meziroční růst počtu nově uzavřených smluv, za první čtyři letošní měsíce o 5 % na 165 559.

 „Velmi vysoký zájem o úvěry na bydlení, jehož jsme svědky v první polovině roku, bude postupně slábnout. Naopak stavebko je, vzhledem ke klesajícímu počtu alternativních možností spoření se zajímavým výnosem, velmi výhodné, a proto čekám, že zájem o něj poroste v průběhu celého roku,“ předpovídá Jiří Feix, generální ředitel a předseda představenstva ČSOB Stavební spořitelny.

Vysoká poptávka po pořízení vlastního bydlení se v nejbližší době snižovat nebude. Vyplývá to z ankety Asociace českých stavebních spořitelen, které se zúčastnili zástupci stavebních spořitelen. Kupující však narazí na limity na straně nabídky vhodných nemovitostí.

 „I nadále poroste poptávka po nemovitostech určených k bydlení. Stále přetrvává touha po vlastnickém bydlení a převis poptávky nad nabídkou zejména v zajímavých lokalitách. Důvodů je celá řada, a to jak na straně nabídky (zejména stavební zákon a dlouhé povolovací lhůty a řízení, vyšší regulatorní a technické požadavky na energetickou náročnost budov a tím rostoucí ceny stavebních prací), tak i na straně poptávky (zejména demografický vývoj, snižování počtu členů domácností, nemovitosti jako vhodná investice k udržení hodnoty),“ vysvětluje Pavel Jirák z Modré pyramidy.

„Vlastní bydlení je jistota a lidé si to, obzvláště v těžkých časech, uvědomují. Ať už zvolí bydlení ve větším nebo menším městě, vyplatí se nespoléhat na bydlení v nájmu. Výše nájmu totiž může výhledově růst. Vlastní bydlení je investice – do zabezpečení své rodiny, svých dětí či do zabezpečení se na stáří,“ doplnil Pavel Čejka, předseda představenstva Raiffeisen stavební spořitelny.

Cestou z bludného kruhu budou pro mnoho českých rodin představovat rekonstrukce a modernizace současného bydlení. Z průzkumu, který pro společnost ABB realizovala agentura Ipsos, vyplývá, že do zvelebování či oprav své domácnosti se v loňském roce nebo letos rozhodla pustit více než pětina z 1000 respondentů ve věku 18 – 65 let. Z toho 31 % uvedlo, že impulsem byla omezení vyvolaná pandemií covid-19.

„Potvrdilo se, že pro většinu domácností při rekonstrukci hraje klíčovou roli design. Zajímavým zjištěním je, že si lidé z hlediska designu nejvíce všímají materiálů, z jakých je prvek vyroben,“ popsal Vladimír Janypka, ředitel ABB Elektrotechnika, skutečnost, že pro 72 % respondentů je důležitý při výběru designového prvku materiál. Podstatný je však pro ně tvar i barva, a to v 68 %, pro 36 % dotázaných hraje prim originalita. Nejčastěji věnují lidé pozornost podlaze (51 %), následně pak osvětlení, a to v 49 %, ale také obkladům a tapetám, vypínačům se zásuvkami nebo dveřím či oknům.

Necelých 20 % respondentů se do rekonstrukce pustila či pustí kvůli potřebě doplňkové přístavby, například garáže, pergoly či sauny. Z výzkumu rovněž vyplynulo, že Češi jdou s dobou a nezapomínají ani na chytré technologie.

Rubrika
Lenka Gregorová

3482

reklama

Nejnovější články

V uplynulém roce se na brněnském trhu prodalo nejméně novostaveb za poslední dekádu jeho sledování. Celkem 535 bytů v hodnotě 3,6 miliardy korun. Ceny přesto v průběhu roku neklesly a drží se na úrovni 130 000 Kč za metr čtvereční podlahové plochy. Prodejci hlásí oživení trhu, které nastalo v druhé polovině roku. V novém roce odborníci očekávají zlevnění úvěrů, růst poptávky i mírný růst cen, a to jak u starších, tak nových bytů. Údaje vyplývají z pravidelné analýzy brněnského trhu novostaveb, kterou připravuje společnost IMPERA styl.

Zásadní proměna čeká druhé nejvytíženější nádraží v Brně. Železniční stanice Královo Pole projde masivní rekonstrukcí, která přinese komfortnější cestování díky nové hale i přestavěnému kolejišti. Všechna nástupiště budou bezbariérová a nynější podchod se prodlouží až na ulici Myslínovu. Hotovo má být zhruba za dva roky.

Víc než šest set parkovacích míst uvnitř i venku včetně dvou desítek nabíjecích stanic pro elektromobily – to přinese vybudování parkovacího domu na Šumavské. Nyní dělníci pracují na jeho základech.

Vysoké letní teploty a nutnost drahé klimatizace jsou velkým ekonomickým výdajem na provoz budov. U starších staveb, které jsou energeticky náročnější, se tyto výdaje ještě znásobují. Stále více se tedy prosazují chytré a zároveň zelené budovy. Tomuto trendu pomáhá i tlak na udržitelnost. V mnoha zemích a regionech včetně ČR vstupují na scénu přísnější environmentální a energetické předpisy a regulace. Jedná se například o směrnici CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), která bude standardizovat reporting udržitelnosti.

reklama