Letos si již lidé stihli půjčit na bydlení stejně jako za celý rok 2019

179 miliard korun. To je částka, kterou za prvních pět měsíců letošního roku získali Češi na hypotečních úvěrech. Z pohledu bankovních domů byl úspěšný měsíc lásky, ve kterém sjednaly 12 984 hypotečních úvěrů v celkovém objemu 40,555 miliardy korun.

Z ukazatele Fincentrum Hypoindex vyplývá, že během května vzrostla průměrná úroková sazba hypoték o osm bazických bodů na 2,06 %. Nad hranicí 2 % byla průměrná sazba naposledy v říjnu loňského roku. I přes neustálé zdražování však zájem Čechů o půjčky na bydlení neklesá.

„Hypoteční trh patří k jednoznačným, na první pohled trochu překvapivým, vítězům koronavirové krize. Dlouhodobé zkušenosti nicméně jasně ukazují, že koupě nemovitosti se vyplatí v jakékoliv době. Jejich hodnota totiž v čase roste, což se zatím vždy potvrdilo. I přes dočasný pokles nakonec nemovitosti opět svou cenu získaly a často i výrazně překonaly,“ vysvětluje Evžen Korec, předseda představenstva Ekospol.

Ceny nových bytů se však nejen v metropolích ale i v ostatních částech České republiky pohybují v hodnotách, které jsou pro mnoho domácností nedosažitelné. „Aby se ceny vrátily k normálu, bylo by potřeba povolit velké rezidenční projekty se stovkami až tisíci bytů. Jen takové dokážou vrátit na trh cenově dostupné bydlení,“ doplňuje Korec.

Cestou ze začarovaného kruhu vysokých cen nemovitostí a poptávky vysoce převyšující nabídku je podle něj nasnadě. Schválení nového stavebního zákona tak, jak prošel poslaneckou sněmovnou. „Ten dokáže výrazně zkrátit povolování nových staveb a tím zlevnit nové byty až o stovky tisíc korun,“ dodal Evžen Korec.

V Brně či v hlavním městě navíc pomůže i přijetí nových územních plánu s dostatečným množstvím ploch určených pro novou bytovou výstavbu. „Rozsáhlá výstavba na nových levnějších pozemcích umožní stavět byty dostupné širšímu okruhu zájemců. Bez těchto dvou nezbytných kroků se současná tristní situace na trhu s bydlením nikdy nezmění,“ uzavírá Evžen Korec.

Rubrika
Lenka Gregorová

3459

reklama

Nejnovější články

V uplynulém roce se na brněnském trhu prodalo nejméně novostaveb za poslední dekádu jeho sledování. Celkem 535 bytů v hodnotě 3,6 miliardy korun. Ceny přesto v průběhu roku neklesly a drží se na úrovni 130 000 Kč za metr čtvereční podlahové plochy. Prodejci hlásí oživení trhu, které nastalo v druhé polovině roku. V novém roce odborníci očekávají zlevnění úvěrů, růst poptávky i mírný růst cen, a to jak u starších, tak nových bytů. Údaje vyplývají z pravidelné analýzy brněnského trhu novostaveb, kterou připravuje společnost IMPERA styl.

Zásadní proměna čeká druhé nejvytíženější nádraží v Brně. Železniční stanice Královo Pole projde masivní rekonstrukcí, která přinese komfortnější cestování díky nové hale i přestavěnému kolejišti. Všechna nástupiště budou bezbariérová a nynější podchod se prodlouží až na ulici Myslínovu. Hotovo má být zhruba za dva roky.

Víc než šest set parkovacích míst uvnitř i venku včetně dvou desítek nabíjecích stanic pro elektromobily – to přinese vybudování parkovacího domu na Šumavské. Nyní dělníci pracují na jeho základech.

Vysoké letní teploty a nutnost drahé klimatizace jsou velkým ekonomickým výdajem na provoz budov. U starších staveb, které jsou energeticky náročnější, se tyto výdaje ještě znásobují. Stále více se tedy prosazují chytré a zároveň zelené budovy. Tomuto trendu pomáhá i tlak na udržitelnost. V mnoha zemích a regionech včetně ČR vstupují na scénu přísnější environmentální a energetické předpisy a regulace. Jedná se například o směrnici CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), která bude standardizovat reporting udržitelnosti.

reklama