Zimní režim u oken v domácnosti ušetří i pomůže zdraví

Přejete si doma udržet i během nejchladnějších měsíců roku příznivé klima, vyhnout se plísním a zároveň ušetřit na vytápění? Máte-li plastová okna, řešení je snadné. Nastavte je do zimního režimu. Poradíme vám, jak na to.

Plastová okna jsou v České republice velice oblíbená, a to především s ohledem na jejich pořizovací cenu. Další výhodou je i možnost rozhodnout se pro letní či zimní režim, jimiž většina typů dostupných na tuzemském trhu disponuje.

Jaký je rozdíl? V nastavení pro teplejší polovinu roku okna méně těsní, aby mohl teplý vzduch jednodušeji cirkulovat dovnitř i ven. V režimu určeném pro nejchladnější měsíce okna naopak dovnitř propouštějí méně studeného vzduchu a zároveň ven uniká méně tepla.

Jednoduchá změna nastavení tak ušetří rodinný rozpočet vynaložený za teplo, předejdete rovněž rosení oken, loužičkám na parapetech a také nadměrné vlhkosti ve vaší domácnosti. Ta je jednou z hlavních příčin nepříjemných a zdraví nebezpečných plísní.

„Ne všechny značky oken však mají možnost seřízení režimu. Nejlepší je tedy informovat se přímo u výrobce. Pokud si už nevzpomínáte, jakou značku oken máte, může vám napovědět i samotné okno. Pokud na něm najdete jeden z přepínačů či čepů, je možné okno nastavovat podle sezóny,“ vysvětluje Jiří Krejčí, obchodní ředitel společnosti UlovDomov.cz

Jak na to?

Přepnutí mezi režimy zvládnete doma hravě na vlastní pěst. Postačí prsty nebo obyčejný imbusový klíč či kleště a můžete se pustit do díla podle rad odborníků z UlovDomov.cz

Nejprve je potřeba najít seřizovací čep okna. Ten se většinou nachází v kovovém rámu lemujícím křídlo okna. Čep může mít několik podob, a tedy i metod seřízení.

Pokud na svém okně najdete přepínač s šestihranným otvorem a tečkou, zkontrolujte nejdřív její polohu. Je-li tečka dole, je okno přepnuté do letního režimu. Pokud je nalevo, je nastaven zimní režim. Pro přepnutí režimu stačí použít imbusový klíč nebo kleště a čepem pootočit ve směru hodinových ručiček.

Je-li přepínač na vašem okně bez tečky, stačí vzít imbusový klíč a pootočit přepínačem. Pro větší těsnění oken – tedy zimní režim – přitahujte směrem ke gumě, pro nižší těsnění naopak směrem od gumy. V základním nastavení leží uprostřed.

Dalším typem přepínače je šestihranný čudlík s rovnou čárou uprostřed. V letním režimu je čára vodorovně, v zimním pak svisle. Pro změnu režimu stačí čudlíkem otočit do polohy, kterou potřebujete.

Povedlo se?

Na závěr si ověřte, zda jste okna do zimního režimu zdařile nastavili. Při zavírání bude klika okna klást větší odpor, jelikož je křídlo více přitlačeno k těsnicí gumě. V letním režimu půjde naopak klikou manipulovat snáze, protože je přítlak okna k těsnění menší.

Pomůže i orosení oken. Je-li okno zavřené, a stále se rosí, je potřeba čep více dotáhnout. Pravděpodobně totiž málo těsní.

Větrání je základ

V neposlední řadě nezapomeňte chránit svou domácnost proti vlhkosti a plísním. Zásadní je především pravidelně větrat. To ostatně zaručí i příznivé klima pro vaše zdraví.

„Větrání v zimě by mělo být rychlé a intenzivní. Ideálně ho opakujte několikrát denně. Rychlé, ale zato silné větrání zajistí potřebnou výměnu vzduchu v místnosti bez toho, aby prochladly stěny nebo nábytek. Navíc se pak vzduch v místnosti rychle vrátí do příjemné teploty,“ radí Jiří Krejčí.

Rubrika
Lenka Gregorová

4903

reklama

Nejnovější články

V uplynulém roce se na brněnském trhu prodalo nejméně novostaveb za poslední dekádu jeho sledování. Celkem 535 bytů v hodnotě 3,6 miliardy korun. Ceny přesto v průběhu roku neklesly a drží se na úrovni 130 000 Kč za metr čtvereční podlahové plochy. Prodejci hlásí oživení trhu, které nastalo v druhé polovině roku. V novém roce odborníci očekávají zlevnění úvěrů, růst poptávky i mírný růst cen, a to jak u starších, tak nových bytů. Údaje vyplývají z pravidelné analýzy brněnského trhu novostaveb, kterou připravuje společnost IMPERA styl.

Zásadní proměna čeká druhé nejvytíženější nádraží v Brně. Železniční stanice Královo Pole projde masivní rekonstrukcí, která přinese komfortnější cestování díky nové hale i přestavěnému kolejišti. Všechna nástupiště budou bezbariérová a nynější podchod se prodlouží až na ulici Myslínovu. Hotovo má být zhruba za dva roky.

Víc než šest set parkovacích míst uvnitř i venku včetně dvou desítek nabíjecích stanic pro elektromobily – to přinese vybudování parkovacího domu na Šumavské. Nyní dělníci pracují na jeho základech.

Vysoké letní teploty a nutnost drahé klimatizace jsou velkým ekonomickým výdajem na provoz budov. U starších staveb, které jsou energeticky náročnější, se tyto výdaje ještě znásobují. Stále více se tedy prosazují chytré a zároveň zelené budovy. Tomuto trendu pomáhá i tlak na udržitelnost. V mnoha zemích a regionech včetně ČR vstupují na scénu přísnější environmentální a energetické předpisy a regulace. Jedná se například o směrnici CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), která bude standardizovat reporting udržitelnosti.

reklama