Petr Broža: Realitní trh se v České republice stále vyvíjí

První klienti mohli profesionální služby realitní kanceláře Real Spektrum využít v roce 1991, kdy byla společnost založena v Brně. Od té doby síť poboček a obchodních míst pokryla celou Českou republiku a společnost se zařadila k největším tuzemským realitním kancelářím. Stejně jako při svém vzniku přitom Real Spektrum stále staví do středu svého zájmu zákazníka, jeho komfort, ochranu a bezpečí při obchodování s nemovitostmi a důraz klade na špičkovou kvalitu a profesionalitu poskytovaných služeb.

Nejen o realitním trhu v české republice, ale i o nezajímavějších projektech v nabídce kanceláře Real Spektrum, jsme si povídali s obchodním ředitelem Petrem Brožou, který majitelům rodinných domů, bytů, rekreačních objektů a pozemků pomáhá s prodejem již od roku 2003. Specializuje se na rezidenční trh, tedy na vše, co se týká bydlení.

Můžete ve zkratce popsat realitní trh v České republice? Má například v porovnání s tím evropským nějaká specifika?

Realitní trh se v České republice stále vyvíjí, přeci jen máme 40 let zpoždění… Ale výrazná specifika nevnímám. Vždy je na jedné straně prodávající, na druhé kupující a mezi nimi zprostředkovatel. V některých případech má každá strana svého zprostředkovatele. Prodejní nástroje jsou, řekl bych, po celém světě stejné. Jde jen o to, jak je kdo využívá.

Zorientovat se na realitním trhu není pro mnoho klientů snadné. Poradíte, nač se mají zájemci o prodej nemovitosti, nebo naopak o její koupi, zaměřit, aby poznali kvalitní realitní kancelář?

Na historii, na reference, na vlastnickou strukturu a na formu, jak pro ni obchodník pracuje. Jestli je na hlavní pracovní poměr nebo na živnostenský list. Já bych vždy volil a doporučoval makléře na hlavní pracovní poměr. U něj pak totiž mají klienti jistotu, že obchodu věnuje 100 % svého času.

Vlastníkům pomáháte s prodejem jejich nemovitostí již od roku 2003. Co je podle vašich zkušeností zásadní proto, aby celý obchod proběhl úspěšně a bezpečně?

Ano, já od roku 2003, ale naše společnost je na trhu od roku 1991. Mám tedy v zádech 30 let zkušeností, a to je k nezaplacení. A to je i odpověď na otázku. Je potřeba mít zkušenosti, znalosti z oboru, mít právní minimum atd. Jen tak proběhne obchod bezpečně.

Změnily se během pandemie nějak preference klientů?

Ne. Pandemie zatím neměla výrazný vliv na trh s rezidenčními nemovitostmi. Jen máme ztížené podmínky vzhledem k omezením a restrikcím. Ale není to nic, s čím bychom se nevyrovnali.

Podle nedávného průzkumu výzkumné agentury NMS Market Research upřednostňují Češi stále více bydlení v přírodě. Jakou lokalitu byste v rámci jihomoravské metropole doporučil?

Kdo hledá pěkné prostředí, tomu bych doporučil severní hranici Brna. Aktuálně máme v nabídce dva bytové projekty v této lokalitě. Jedná se o projekt v Jehnicích (www.byty-jehnice.cz) a v Lelekovicích (www.bytovydumlelekovice.cz). V Jehnicích se jedná o krásný projekt, který je zasazen do krásného lesoparku na hranici městské části a nabízí nadstandardní bydlení.

Všechny nároky na moderní bydlení v blízkosti zeleně splňuje i bytový dům v Lelekovicích. Ten se nachází v bezprostřední blízkosti přírodního parku Baba a zároveň nabízí i výbornou dostupnost do Brna. Můžete jej více přiblížit? 

Jedná se o bydlení ve vyhledávané rezidenční brněnské lokalitě z dílny známé kanceláře knesl kynčl architekti s.r.o. V projektu je moderní bytový dům s 18 bytovými jednotkami o dispozicích 2+kk; 3+kk, 3+1 a 4+kk. Každý byt má balkon nebo terasu nebo zahrádku. Věřím, že o byty bude velký zájem a velmi brzo bude mít každý svého nového obyvatele.

K dalším trendům patří i suburbanizace. Proč se lidé rozhodují opustit velkoměsto a žít v menším městě či obci?

Jsou lidé, kteří už mají života ve velkoměstě dost a hledají více klidu. Další důvod je určitě cena. Cena bydlení ve velkoměstech už dosahuje takové výše, kterou si spousta lidí nemůže dovolit. Proto hledají možnosti i mimo město a jednou z takových je i bytový projekt se 144 byty ve Vyškově (www.letnipole.cz).

Vyškovské bytové domy Letní pole patří k úspěšným projektům v nabídce realitní kanceláře Real Spektrum. V jaké fázi je stavba a jaké bytové jednotky jsou ještě zájemcům k dispozici?

Stavba byla rozvržena do třech etap, ale vzhledem k obrovskému zájmu jsme zahájili už tu třetí. První bloky jsou již postavené a k nastěhování budou připravené již po prázdninách tohoto roku. Další bloky budou v ½ roku příštího a poslední budou v květnu roku 2023.

K vyhledávaným patřily také novostavby rodinných domů v obci Zaječí, které v malebné lokalitě Pálavy vyrostly v rámci projektu Mladé Vinohrady. Jaké jsou podle vás důvody? Hrají roli například i vysoké pořizovací ceny nemovitostí v Brně?

Toto byl z naší strany a zejména ze strany investora velmi úspěšný projekt, ve kterém jsme prodali 32 rodinných domů. Očekávali jsme, že některé domy se, vzhledem k lokalitě, prodají za účelem investice, tedy dalšího pronajmu. Skutečnost ale byla taková, že všechny domy si koupili lidé pro rodinné bydlení. Hlavním důvodem byla samozřejmě úchvatná lokalita pod Pálavou.

Galerie

Rubrika
Lenka Gregorová

2801

reklama

Nejnovější články

V uplynulém roce se na brněnském trhu prodalo nejméně novostaveb za poslední dekádu jeho sledování. Celkem 535 bytů v hodnotě 3,6 miliardy korun. Ceny přesto v průběhu roku neklesly a drží se na úrovni 130 000 Kč za metr čtvereční podlahové plochy. Prodejci hlásí oživení trhu, které nastalo v druhé polovině roku. V novém roce odborníci očekávají zlevnění úvěrů, růst poptávky i mírný růst cen, a to jak u starších, tak nových bytů. Údaje vyplývají z pravidelné analýzy brněnského trhu novostaveb, kterou připravuje společnost IMPERA styl.

Zásadní proměna čeká druhé nejvytíženější nádraží v Brně. Železniční stanice Královo Pole projde masivní rekonstrukcí, která přinese komfortnější cestování díky nové hale i přestavěnému kolejišti. Všechna nástupiště budou bezbariérová a nynější podchod se prodlouží až na ulici Myslínovu. Hotovo má být zhruba za dva roky.

Víc než šest set parkovacích míst uvnitř i venku včetně dvou desítek nabíjecích stanic pro elektromobily – to přinese vybudování parkovacího domu na Šumavské. Nyní dělníci pracují na jeho základech.

Vysoké letní teploty a nutnost drahé klimatizace jsou velkým ekonomickým výdajem na provoz budov. U starších staveb, které jsou energeticky náročnější, se tyto výdaje ještě znásobují. Stále více se tedy prosazují chytré a zároveň zelené budovy. Tomuto trendu pomáhá i tlak na udržitelnost. V mnoha zemích a regionech včetně ČR vstupují na scénu přísnější environmentální a energetické předpisy a regulace. Jedná se například o směrnici CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), která bude standardizovat reporting udržitelnosti.

reklama