Studenti architektury z VUT navrhli nový altán pro onkologické pacienty

Nadějné vyhlídky, tak zněl název kreativního úkolu, v rámci něhož osm studentů z Fakulty architektury VUT navrhovalo venkovní altán pro Masarykův onkologický ústav v Brně. Vítězem se nakonec stal projekt Magdaleny Buzové. Vedení onkologického ústavu by rádo studentský návrh v příštím roce zrealizovalo, plánují také spolupráci na návrhu centra prevence.

„Soutěžní návrhy vznikaly během tří červencových týdnů, a to v rámci workshopu studentů magisterského studijního programu na Ústavu experimentální tvorby. Zadání od Masarykova onkologického ústavu byl altán coby odpočinkové místo pro pacienty, který by zároveň plnil funkci místa setkávání s rodinou či zvířecími mazlíčky. Zároveň jsme chtěli, aby studenti vytvořili také prostor pro relaxaci personálu a místo kulturních i společenských setkání,“ popsala zadání pro studenty Nicol Gale, která studenty vedla společně s kolegou Svatoplukem Sládečkem.

Osm studentů nakonec zpracovalo sedm architektonických návrhů, které budou letos prezentovány studentům i pacientům, v příštím roce je v prostorách Masarykova onkologického ústavu uvidí i veřejnost. Mladí architekti chtějí uspořádat také anketu mezi pacienty, který z návrhů altánu a krajinářských úprav se jim nejvíce líbí a proč, aby tak získali zpětnou vazbu na své nápady. Odborná porota, složená z nezávislých odborníků na architekturu či design a porotců ze strany onkologického ústavu, v polovině října vybrala coby vítězný návrh ten od Magdaleny Buzové. Studentka pomocí obdélníkové konstrukce podpořila pohledovou osu směřující na panorama Starého Brna a Pálavské vrchy, objekt navíc rozdělila na intimní prostor pro pacienty a vzdušné respirium pro zaměstnance.

„Altán pro pacienty je tvořen jednoduchým obdélníkovým objemem, respirium pro zaměstnance zase vyzařuje subtilitu a vzdušnost. Objekt jsem doplnila o textilní závěsy, které nahrazují funkci dveří a nabízí pacientům a jejich rodinám pocit intimity a oddělení od okolního světa,“ uvádí ve svém projektu Buzová.

„Jsem potěšen kreativitou a profesionalitou provedení všech studentských návrhů nového altánu, který považuji za velmi důležité místo pro pacienty a setkávání s jejich blízkými, a to v prostředí zeleně s krásným výhledem. Psychická kondice člověka je podstatným aspektem v léčbě. V zahraničí už podobná místa fungují a budu velmi rád, když se nám podaří v příštím roce začít budovat vítězný návrh studentky VUT Magdaleny Buzové, o to budu také usilovat,“ okomentoval spolupráci obou institucí ředitel Masarykova onkologického ústavu Marek Svoboda. Fakulta architektury plánuje s ústavem spolupracovat i nadále, a to nejen na návrhu centra onkologické prevence, ale také při zadávání témat diplomových prací.

Druhé místo v soutěži obsadila dvojice Sussana Brunová a Klára Lanžhotská, třetí příčka se rozdělila mezi Lucii Bartlovou a Šimona Doubravu.

Vizualizace

redaktor

1530

reklama

Nejnovější články

Do komínské lokality vymezené ulicemi Pastviny, Houškova a Uhlířova se budou moci v budoucnu stěhovat noví obyvatelé. Soukromý investor tu plánuje vystavět více než 25 rodinných domů.

To, že jsou Češi národ chalupářů, není žádnou novinkou. V posledních letech ale obliba pořizování rekreačních nemovitostí neustále roste a celospolečenská situace spojená s pandemií tento trend jen posílila. Potvrdily to i výsledky výzkumu společnosti NMS Market Research zpracovaného pro Raiffeisen stavební spořitelnu.

Řádění tornáda a bouřek na jižní Moravě znamenalo nejen neštěstí a značné ztráty, ale také změnu v myšlení mnoha Čechů. Alespoň co se v případě pojištění domácnosti týče. Velké procento obyvatel však stále na ochranu svého majetku zapomíná.

Na podzim loňského roku byly bytové domy na Vojtově ulici dokončeny a zkolaudovány. Nyní soutěží o Zvláštní cenu Opera Civitatem ministryně pro místní rozvoj za architektonicky či urbanisticky nejkvalitnější soubory staveb vybudované za uplynulých 30 let ve městech ku prospěchu jejich občanů a návštěvníků.

reklama