Nový trend na realitním trhu? Virtuální prohlídky

Prohlédnout si vytipovanou nemovitost, aniž by zájemce musel opustit klid a bezpečí domova? Donedávna se jednalo spíše o sen. Kvůli pandemii koronaviru se však musel proměnit i poměrně konzervativní prodej nemovitostí a i na realitním trhu se dostávají ke slovu progresivní metody prohlídek a nové trendy.

Díky dostupnosti nejmodernějších technologií začínají stále častěji běžné osobní návštěvy nemovitostí nahrazovat virtuální prohlídky. Jak to funguje?

Zájemce o nové bydlení či pronájem si může v rámci základní virtuální prohlídky prohlédnout 2D dispoziční model nabízené nemovitosti doplněný o fotografický sken každé místnosti. Pomocí interaktivních bodů se v jednotlivých prostorách může i pohybovat a otáčet se v rozsahu 360°.

„Virtuální prohlídku můžete pořídit pomocí smartphonu, nebo kamerou dostupnou v řádu nižších tisícikorun. Na trhu existuje dnes mnoho společností, a šikovných fotografů, kteří za úplatu v řádu jednotek tisíc korun takovou virtuální prohlídku vyrobí,“ vysvětlil Kryštof Kubajko z Videobydleni.cz.

Na trhu jsou k dispozici již i 3D prohlídky. V nich jsou jednotlivé místnosti nasnímány podobně, jako při video prohlídkách, navíc ale umí sestavit 3D dispoziční model nabízené nemovitosti.

Hlavním bonusem nového trendu je především efektivita. A to jak na straně zájemců, tak i prodávajících. Virtuální prohlídka totiž představí nemovitost tak, jak skutečně vypadá, rozkryje přesné dispozice a přiblíží například i začlenění nemovitosti do okolní zástavby. Eliminují se tak fyzické prohlídky bez naplnění očekávání a šetří se čas na obou stranách.

Rubrika
Lenka Gregorová

2169

reklama

Nejnovější články

V uplynulém roce se na brněnském trhu prodalo nejméně novostaveb za poslední dekádu jeho sledování. Celkem 535 bytů v hodnotě 3,6 miliardy korun. Ceny přesto v průběhu roku neklesly a drží se na úrovni 130 000 Kč za metr čtvereční podlahové plochy. Prodejci hlásí oživení trhu, které nastalo v druhé polovině roku. V novém roce odborníci očekávají zlevnění úvěrů, růst poptávky i mírný růst cen, a to jak u starších, tak nových bytů. Údaje vyplývají z pravidelné analýzy brněnského trhu novostaveb, kterou připravuje společnost IMPERA styl.

Zásadní proměna čeká druhé nejvytíženější nádraží v Brně. Železniční stanice Královo Pole projde masivní rekonstrukcí, která přinese komfortnější cestování díky nové hale i přestavěnému kolejišti. Všechna nástupiště budou bezbariérová a nynější podchod se prodlouží až na ulici Myslínovu. Hotovo má být zhruba za dva roky.

Víc než šest set parkovacích míst uvnitř i venku včetně dvou desítek nabíjecích stanic pro elektromobily – to přinese vybudování parkovacího domu na Šumavské. Nyní dělníci pracují na jeho základech.

Vysoké letní teploty a nutnost drahé klimatizace jsou velkým ekonomickým výdajem na provoz budov. U starších staveb, které jsou energeticky náročnější, se tyto výdaje ještě znásobují. Stále více se tedy prosazují chytré a zároveň zelené budovy. Tomuto trendu pomáhá i tlak na udržitelnost. V mnoha zemích a regionech včetně ČR vstupují na scénu přísnější environmentální a energetické předpisy a regulace. Jedná se například o směrnici CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), která bude standardizovat reporting udržitelnosti.

reklama